”Nu dau drumul proiectului până nu se pronunță toată lumea, toată societatea, toate asociațiile profesionale. Sunt propuneri pe care le vom insera în proiectul de lege, deci sigur nu era proiectul, atunci când am prezentat în conferință”, a spus ministrul, precizând că dezbatere mai largă ca cea pe care o vedem astăzi nu s-a mai văzut.

El a menționat că dorește să culeagă toate reacțiile, și apoi va vedea care sunt propunerile finale și trimite proiectul de lege la CSM. ”Trebuie să ajungem să se exprime toată societatea, și nu numai decidenții, să găsim formule ca întreaga societate să se exprime. Dar întreaga societate nu este doar cea care vine în sala de consiliu al Ministerului Justiției, ci cea căreia i se vor aplica legile”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul a ținut să transmită că  nu este înregimentat politilc. ”Eu am o dorință să fie o lege așa cum românii și-o doresc. Reversul va fi, dacă vom avea o lege care va reuși să coaguleze toate opțiunile din societate”, a spus Toader.

El a mai arătat că avizul CSM este unul consultativ, pentru că reprezintă atât judecătorii cât și procurorii.

”Nu trimit proiectul la DNA, DIICOT, ci la CSM, care coagulează opiniile dânșilor. Afirmația că nu cunoașteau anumite chestiuni se referă la ce am prezentat eu miercuri. Le vor cunoaște când trimit proiectul de lege. Este un aviz consultativ, și este o propunere de modificare a pachetului de legi, cu care mă duc în Guvern, Guvernul poate spune că scoate un paragraf, că modifică ceva. După care pleacă la Parlament și intră în procedură de legiferare unde iarăși, sigur, vor fi multe modificări. Ministerul Justiției nu decide, ci propune, Parlamentul decide”, a mai explicat Tudorel Toader.

Ce spune premierul Tudose: Propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic, de aici până a vorbi de legile justiției e cale lungă

Premierul Mihai Tudose a afirmat, într-un interviu acordat Antena 3, că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat punctul său de vedere cu privire la proiectul privind modificarea legilor justiţiei, însă este „o cale lungă” până când acesta va fi aprobat.

„Propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic. Domnul Tudorel Toader a ieşit într-o conferinţă şi a prezentat ceea ce a reieşit din punctul de vedere al domniei sale din consultările cu cei implicaţi. De aici până la a vorbi despre legile justiţiei e o cale lungă, fiindcă acel pachet propus va trebui să primească nişte avize, de la CSM, de exemplu. Practic, a început de-abia acum dezbaterea publică efectiv, iar când aceste lucruri se vor încheia, vor veni cu ele în guvern. Acolo vom lua o decizie în funcţie de poziţia publică exprimată de către români. Până atunci mai e”, a declarat Tudose.

Totodată, şeful Executivului a precizat că legile justiţiei vor fi modificate printr-un proiect de lege, şi nu printr-o ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri mai multe modificări aduse legilor Justiției. Unele dintre ele, printre care cea potrivit căreia președintele României nu va mai numi șefii DNA și DIICOT, aceștia urmând să fie numiți de CSM, dar și trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției au stârnit nemulțumire, atât în spațiul public cât și în rândul instituțiilor din justiție. În urma anunțului ministrului, a avut loc un protest spontan, în fața Palatului Victoriei, la care au participat câteva sute de persoane.

Reacția cea mai dură a venit, însă, dion partea șefului statului. Președintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un comunicat oficial, că propunerile prezentate de ministrul Justiției reprezintă un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție. ”Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi anulate și justiția se va întoarce în timp, într-o epocă în care era subordonată politicului”, atrage atenția șeful statului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News