Aplicaţia ROARMIS a fost dezvoltată de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).
Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a precizat că aplicaţia ROARMIS va fi operaţională din acest an.
„S-a creat o aplicaţie informatică numită ROARMIS, care înseamnă Registrul Integrat de Evidenţă a Creanţelor Provenite din Infracţiuni, aplicaţie care va deveni operaţională din acest an şi care include date şi informaţii pentru a putea fi identificat bunul, pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asiguratorie şi tipul de infracţiune care a stat la baza emiterii ordonanţei, hotărârea de instituire a sechestrului, ş.a.m.d. Deci va fi practic o aplicaţie prin care transparentizăm procesul de recuperare a creanţelor şi vom putea să generăm şi statistici fiabile pentru urmărirea procesului de recuperare a acestor creanţe”, a completat Gorghiu.
Potrivit ministrului justiţiei, în România, de-a lungul anilor, a fost doar un singur deziderat recuperarea prejudiciului şi s-a dispus condamnarea persoanelor respective la pedeapsa cu închisoarea. „Sigur am populat închisorile cu persoane condamnate de către instanţe, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit”, a punctat Alina Gorghiu.
Conform Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, „sistemul informatic naţional integrat va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi a altor tipuri de bunuri şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de siguranţă de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor sau luarea deciziei privind reutilizarea în interes public sau social a imobilelor confiscate”.
Proiectul ROARMIS a început pe 10 iulie 2020, iar perioada de implementare a fost de 30 de luni. Bugetul total pentru proiectul ROARMIS a fost de 3.912.146,40 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de aproape 84%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
laurlaur2180 • 19.08.2023, 12:23
Sa speram ca va aduce beneficii si nu va fi doar o alta cheltuiala de pomana!
Vrajitoarea • 19.08.2023, 11:49
Recuperarea prejudiciului mi se pare mai importantă decât pedeapasa închisorii! Stă infractorul, bine mersi la închisoare, mânâncă, bea, face sport pe banii contribuabililor după care iese liniștit și își vede de viață cu bănetul pus la adăpost! Merită sacrificiul închisorii dacă își salvează averea. Sunt zeci de exemple de acest fel chiar acum !!! Râd de noi ! Sper că acest proiect va funcționa și nu va fi discreționar, deși am mari îndoieli! Hai Alinuța!