Aplicaţia ROARMIS a fost dezvoltată de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, a precizat că aplicaţia ROARMIS va fi operaţională din acest an.

„S-a creat o aplicaţie informatică numită ROARMIS, care înseamnă Registrul Integrat de Evidenţă a Creanţelor Provenite din Infracţiuni, aplicaţie care va deveni operaţională din acest an şi care include date şi informaţii pentru a putea fi identificat bunul, pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asiguratorie şi tipul de infracţiune care a stat la baza emiterii ordonanţei, hotărârea de instituire a sechestrului, ş.a.m.d. Deci va fi practic o aplicaţie prin care transparentizăm procesul de recuperare a creanţelor şi vom putea să generăm şi statistici fiabile pentru urmărirea procesului de recuperare a acestor creanţe”, a completat Gorghiu.

Potrivit ministrului justiţiei, în România, de-a lungul anilor, a fost doar un singur deziderat recuperarea prejudiciului şi s-a dispus condamnarea persoanelor respective la pedeapsa cu închisoarea. „Sigur am populat închisorile cu persoane condamnate de către instanţe, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit”, a punctat Alina Gorghiu.

Conform Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, „sistemul informatic naţional integrat va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi a altor tipuri de bunuri şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de siguranţă de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor sau luarea deciziei privind reutilizarea în interes public sau social a imobilelor confiscate”.

Proiectul ROARMIS a început pe 10 iulie 2020, iar perioada de implementare a fost de 30 de luni. Bugetul total pentru proiectul ROARMIS a fost de 3.912.146,40 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de aproape 84%.

Urmărește-ne pe Google News