Ministrul justiției a vorbit despre soarta Secției Speciale, despre ce se va întâmpla cu probele obținute de SRI, dar și despre vârsta de pensionare a magistraților.
De asemenea, ministrul justiției a dezvăluit ce reforme are în vedere Ion Stelian și când s-ar putea realiza ele.
Principalele declarații făcute de ministrul justiției, Stelian Ion:
Despre probelele obținute de SRI
- Există un proiect de legea care a trecut de Camera Deputaților și acum se află la Senat.
- Au fost dezbateri publice, în ideea de a rezolva această problemă.
- Au fost foarte multe dosare în care astfel de probe existau și aceste dosare se bazau pe aceste probe.
- Dacă nu ar exista o cale legislativă pentru a rezolva această problemă, ar însemna să se închidă unele dosare pentru că nu există foarte multe probe într-o direcția sau alta.
Personal consider că atunci când nu ai prea multe variante și când de la SRI sau de la o instituție importantă îți vin aceste mijloace de probă este important să poți să ții cont de ele, dar într-un cadru foarte bine reglementat.
Stelian Ion:
- Discuția se mută din planul tehnico-juridic în plan politic, cu privire la rolul SRI care trebuie să fie acela de serviciu de informații.
Cum este de evitat ca SRI să se substituie organelor de anchetă și dacă în trecut SRI s-a transformat în organ de anchetă
- Dacă în trecut s-au făcut greșeli este de discutat.
- Ce am observat este că s-a exagerat foarte mult într-o cu totul altă direcție, aceea de protejare a persoanelor certate cu legea.
Bazat pe diferite pretexte sau motive, unele întemeiate parțial, s-a ajuns la situația în care pur și simplu infractorii să fie favorizați și lucrul acesta este de neacceptat.
Stelian Ion:
- Fără a fi avocatul unei alte instituții, este important să avem în România niște instituții puternice, credibile, care, cu respectarea legii, a tratatelor internaționale, a Convenției Europene a Drepturilor Omului, să-și facă datoria în limitele atribuțiilor lor.
- Din punctul meu de vedere, discuțiile raportate la colaborarea dintre organele de anchetă și Serviciul Român de Informații au fost cu mult distorsionate în trecut și e periculos să alunecăm pe această pantă.
O dezbatere publică nu știu dacă este necesară, pentru că, până la urmă nu discutăm dacă Serviciul Român de Informații ar trebui să aibă sau nu rolul de organ de anchetă. Lucrul ăsta s-a clarificat: nu poate face urmărire penală.
Stelian Ion:
- Dacă aceste interceptări, administrate conform procedurii penale, pot fi folosite ca mijloace de probă, aceasta este o chestiune pe care o putem tranșa în prima sesiune parlamentară.
- Cred că trebuie să facem lucrul acesta pentru ca lucrurile să fie clare în dosare care vor putea fi instrumentate pe viitor.
- Ideea este de a ne folosi de anumite informații, foarte necesare în unele dosare de urmărire penală și atunci când ai interceptări sau când ai alte asemenea mijloace să nu le ignori cu desăvârșire, pentru că uneori este aproape imposibil să le mai obții cu un alt prilej.
- Asta să nu devină o regulă, ci o chestiune exercitată strict în cadrul legal.
Despre alte căi legislative, dacă nu se va rezolva problema prin legea depusă la parlament
- Un proiect de lege sau o propunere legislativă pe care ar putea s-o adopte chiar parlamentarii. O inițiativă parlamentară în această idee
Important este să clarificăm, o dată pentru totdeauna, într-un cadru constituțional, acest raport între Serviciul Român de Informații și organele de urmărire penală, în ce măsură acele informații pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal.
Stelian Ion:
Despre declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care spunea că nu vede oportun ca probele obținute de SRI să fie folosite în anchete penale și că SRI are cu totul alte atribuții
- Categoric este adevarat, are cu totul alte atribuții (n.r. – SRI). Nu pot comenta declarațiile domnului președinte, e foarte important să ținem cont toate instituțiile de aceste opinii
- Acest proiect de lege primise avizul CSAT. trebuie să analizăm foarte atent această prevedere, această ideea, astfel încât ea să fie constituțională.
- Nu își dorește nimeni ca SRI-ul să se transforme în altceva decât ceea ar trebui să fie
Despre clasarea unor dosare instrumentate de DNA
- Am văzut, de-a lungul timpului, un atac orchestrat asupra DNA-ului. Unii au propus chiar desfințarea DNA-ului, alții fac în așa fel încât să ”ciuntească” din atribuțiile DNA-ului.
- Pe de altă parte, fiecare instituție trebuie să-și analizeze activitatea și trebuie să avem pe baza unor rapoarte și a unor bilanțuri foarte clare această imagine de ansamblu asupra activității.
Dacă punem sub lupă un caz, riscăm să avem o imagine distorsionată asupra realității.
Stelian Ion:
- Este foarte important să vedem bilanțul de activitate, care în perioada imediat următoare va fi întocmit, și dincolo de cazuri punctuale să vedem cât de bine a funcționat această instituție sau, dacă au existat probleme, care au fost acele probleme.
- Legat de dosare punctuale, nu fac comentarii. Voi spune doar că activitatea procurorilor este important să aibă o justă măsură.
- E cazul să închidă dosare, ele se vor închide. Nu poți să mergi mai departe cu un dosar doar pentru că a fost o urmărire penală care a durat ani de zile.
Despre Secția Specială și despre cine îi verifică pe magistrați
- Chestia desființării Secției Speciale a fost asumată prin programul de guvernare și sunt hotărât să respect acest program și acest punct.
- Nicicum nu înseamnă că vor fi protejați magistrații și că nu va mai avea cine să se ocupe de aceste dosare
- Această competență ține cont de principiul specializării.
- Există o foarte mare dorință a unora care spun că această desființare a Secției Speciale este o tragedie și că nu va mai răspunde nimeni. Dimpotrivă, acum, așa cum arată acum această secție specială nu are o activitate așa cum ar trebui să fie.
Ne uităm pe cifre: s-au semnat acolo doar șase rechizitorii. 1.067 de clasări. Este un bilanț descurajator.
Stelian Ion:
- Pe viitor se vor instrumenta mai multe dosare, pentru că vor exista mijloacele necesare pentru a face acest lucru.
- Aceasta a fost ideea pe care a avut-o în vedere PSD-ul.
- Sunt acuze nefondate. Sunt peste 7.00 la Secția Specială care ar trebui soluționate. Sunt peste 1.200 sunt preluate.
- Dacă mai vine un dosar foarte mare, e clar că această secție nu poate face față.
- Am eliminat superimunitățile.
Despre dosarele ținute la DNA pentru șantajarea magistraților
- O teză care le-a serivit unora foarte bine.
- N-am auzit judecători care să se plângă. Nu a existat temerea asta.
- Este adevărat, unii au fost urmăriți penal, dar ăsta este rolul DNA.
Să spunem că judecătorii sunt intangibili și nu pot fi urmăriți niciodată este un exces.
Stelian Ion:
Despre pensionarea magistraților
- De la ministerul justiției nu va pleca nici o propunere care să privească creșterea vârstei de pensionare a magistraților.
- Chestiunile legate de vârsta de pensionare au fost analizate și în decurs de o săptămână am luat o decizie în sensul în care nu voi propune asemenea măsuri.
Toate atacurile și toate comentariile cu privire la valul de pensionări sunt chestiuni de ordin politic.
Stelian Ion:
- Nu cred că a exista un val de pensionări în urma unei declarații sau a unei discuții în spațiul public.
- Ce-mi doresc este ca magistrații să nu fie ținuți cu forța în această profesie, ci să rămână pentru că își doresc, pentru că au condiții. În felul acesta vor fi eficienți.
- Măsurile la care mă gândesc nu sunt acelea de a forța și de a închide ușile foarte brusc.
- Măsurile sunt de natură administrativă. Volumul de lucru care îi revine unui magistrat să fie unul mai redus.
- Număr de grefieri, număr de polițiști, toate aceste aspecte care devin apăsătoare și uneori magistrații ajung la concluzia că trebuie să iasă la pensie. Noi ne dorim să rămână.
Despre ordonanța privind completele de trei judecători
- În anumite situații trebuie să intervii, pentru că nu ai alte mijloace parlamentare.
- Nu se mai putea, era foarte aproape de sfârșitul anului, intra în vigoare acea prevedere care presupunea la mărirea numărului de judecători și ar fi dus la un blocaj în sistem.
Nu avem suficienți de mulți magistrați care să intre și în completurile de trei judecători.
Stelian Ion:
- Sunt multe posturi neocupate. S-ar fi intrat în blocaje. Instanțele ar fi avut judecat în ani de zile.
- Era bine să fie trecut prin parlament un asemenea proiect, dar era practic imposibil.
Despre modificarea legilor justiției și a codurilor de procedură penală
- Va începe foarte rapid discuția pe legile justiției
- Domnul Predoiu a venit cu trei propuneri de legi, care sunt în dezbatere publică din septembrie.
Voi cere Curților de Apel să ne trimită punctele de vedere.
Stelian Ion:
- Înainte de a trimite proiectele în parlament, voi solicita un punct de vedere și din partea Comisiei de la Veneția, și din partea GRECO.
- Pe codul penal și de procedură penală trebuie făcute corectările, punerile în acord cu decizile Curții Constituționele și cu directivele europene
- Sunt lucruri care trenează de ani și este foarte important să venim cu astfel de modificări.
- În prima sesiune, începând cu februarie și până în iulie, sunt convins că se va discuta și această chestiune în parlament.
- Cred că ar trebui schimbată procedură numirii procurorilor-șefi în sensul clarificării ei, cu privire la rolul CSM, al ministrului Justiției, al președintelui României.
- Președintele României să facă numirea și să poată să refuze.
Despre dosarul ”10 august”
- Nu sunt mulțumit de stadiul în care se află dosarul ”10 august”.
- Sunt total nemulțumit cu ceea ce s-a întâmplat cu dosarul Revoluției, al Mineriadei.
Cu cât trece mai mult timp sunt șanse mai mari să se rezolve mai greu acest dosare.
Stelian Ion:
- E bine ca anchetele să se desfășoare la timp.
- Sper să avem cât mai curând un deznodământ asupra acestor dosare.
- Când vezi că acest dosare trenează, cineva trebuie să-și asume ancheta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro