„Lupta împotriva corupției nu este o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre noi, pentru că viața ne este afectată în mod direct. Faptele de corupție nu sunt numai infracțiuni și atât. Ceea ce vedem la nivel de infracțiune și la nivel de ceea ce se urmărește penal și se trimite în judecată este numai vârful aisbergului. Foarte multe fapte de corupție rămân nepedepsite, însă în mod cert faptele de corupție ne fură și mie și dumneavoastră ceva din buzunar„, a afirmat Prună la prezentarea noii Strategii Naționale Anticorupție 2016 — 2020, adoptată în ședința de guvern de miercuri.
Ea a spus că adoptarea Strategiei este unul dintre obiectivele asumate de actualul Executiv și că speră ca la sfârșitul a patru ani de implementare România să aibă rezultate concrete și măsurabile.
„Eu, ca ministru în Guvernul Cioloș, nu pot uita fondul emoțional al societății românești înainte cu câteva zile ca acest Guvern să fie învestit. În stradă s-a strigat acum zece luni de către mulți oameni, mulți oameni informați: ‘Corupția ucide!’ A fost un semnal de alarmă dramatic, care ne-a arătat tuturor cât de saturată este societatea românească de fenomenul acesta al corupției. Și în acest context cu totul deosebit, era firesc ca așteptările, cel puțin de la justiție, să fie enorme și sunt așteptări legitime. Când am venit la Ministerul Justiției, pe acest fond, pe care nu îl uit, cred că am o obligație față de cetățenii care au ieșit în stradă și față de cei care nu au ieșit, dar care gândesc la fel — ‘Corupția ucide!’ — m-am gândit să răspund așteptărilor cetățenilor și să livrez un rezultat tangibil și concret în timpul mandatului pe care îl am”, a explicat Prună.
Ministerul Justiției a informat joi, printr-un comunicat de presă, că zeci de propuneri și observații formulate în procesul de consultare publică au fost incluse în forma finală a Strategiei. MJ a precizat că aproximativ 90 de instituții publice, organizații non-guvernamentale, asociații ale oamenilor de afaceri, societăți cu capital de stat sau privat au fost consultate sau au participat la dezbaterile publice și reuniunile tehnice organizate în perioada februarie — iulie 2016.
Printre inițiatorii propunerilor transmise în timpul consultării publice din perioada 17 iunie — 29 iulie se numără Consiliul Superior al Magistraturii, Cancelaria prim-ministrului, Institutul de Politici Publice, Direcția Generală Anticorupție, Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics, Expert Forum, FunkyCitizens, Centrul pentru Inovare Publică, Transparency International România, AmCham România, mai multe ministere, dar și personalități publice, funcționari sau simpli cetățeni.
Propunerile au vizat majoritatea capitolelor SNA 2016 — 2020, cele mai multe fiind preluate integral sau parțial în forma finală a documentului.
În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat Hotărârea privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție 2016 — 2020, a seturilor de indicatori de performanță, riscurilor asociate obiectivelor și măsurilor de strategie și a surselor de verificare, a inventarului măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupției, precum și a standardelor de publicare a informațiilor de interes public.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro