”Nu am cum să spun dacă această desecretizare e totală sau parțială. Nu știu ce este în arhivă, dacă sunt secrete de stat, nu le pot eu desecretiza”, a spus ministrul Tudorel Toader. El a precizat că o parte din aceste secrete, dacă sunt de competența Guvernului, e decizia Executivului să le desecretizeze, iar dacă sunt de altă natură, sunt alte instituții care iau decizia.

”Eu acum mă documentez privind istoricul, documentării arhivei. Dacă sunt de competența ministrului, le desecretizează ministrul”, a mai spus Toader.

UPDATE. Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, joi, că desecretizarea arhivei SIPA trebuie să înceapă cu raportul de anchetă din 2008. Ea susține că acesta ar stabili clar cine se face vinovat de scurgerea de informaţii.

„Este o situaţie care trenează de foarte multă vreme, nu acum au apărut aceste informatii, sunt încă din 2005 – 2006 luări de poziţie în presă ale unor persoane publice, mă refer la Corneliu Turianu, care a şi formulat o plângere penală, pentru că a constatat că îi lipseşte dosarul”, a afirmat Norica Nicolai, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

Ea a susţinut că trebuie să se facă lumină în cazul arhivei SIPA.

„Eu cred că trebuie să se facă cumva lumină, nu ştiu dacă neapărat pentru ca cineva să răspundă, dar pentru că avem obligaţia să ştim adevărul şi lumina începe cu desecretizarea raportului de anchetă din 2008, nu a dosarelor, pentru că în acel raport se stabileşte clar cine se face vinovat de scurgerea de informatii, de sustragerea de cauze şi de acolo se poate porni pe un drum care poate duce la şantajarea unor magistraţi, având în vedere informaţiile existente în dosar”, a spus Norica Nicolai.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat, miercuri dimineață, că în cel mai scurt timp va desecretiza arhiva SIPA. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat deja Ministerului Justiţiei să publice componenţa comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior şi modul cum a fost gestionată până în prezent. La anunțul lui Tudorel Toader au reacționat Tăriceanu, Şerban Nicolae, Cazanciuc și judecătorul Cristi Danileț.

Fostul ministru al justiţiei și proaspăt numitul șef al Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, consideră că desecretizarea anunţată de Tudorel Toader trebuie discutată de CSAT.

Sunt documente produse de un serviciu secret, dar cu siguranţă acolo sunt şi alte tipuri de informaţii clasificate. Casificarea şi declasificarea se fac după proceduri foarte riguros stabilite de lege. Nu clasificăm sau declasificăm uşor un document. Ca să declasifici un document ai nevoie de o hotărâre de guvern. Secretele de stat, secret de importanţă deosebită… nu se poate face, chiar dacă iniţiativa clasificării a avut-o, la vremea respectivă, SIPA . E nevoie de hotărâre de guvern. Din punctul meu de vedere, trebuie discuţie în CSAT. Sunt niveluri de clasificare foarte înalte care nu ii permit dlui ministru… E o procedură prevăzută de lege care trebuie respectată”, a spus Robert Cazanciuc la Digi24.

 
 

Urmărește-ne pe Google News