„Este o soluţie civilizată, sigură. Avem legislaţia. Noi vrem să punem în funcţiune acest program”, a spus ministrul Justiţiei. În prezent, sistemul funcţionează, ca experiment, în trei penitenciare, la deţinuţii care desfăşoară activităţi în libertate. Sistemul este reglementat de noul Cod Penal, însă nu dispune încă de norme metodologice de aplicare, care se regăsesc în noul Cod de Procedură Penală, care încă nu este în vigoare. Predoiu le-a mai cerut şefilor de penitenciare să rezolve şi chestiunea telefoanelor deţinute ilegal în penitenciare, dintre care 10.000 de aparate au fost depistate anul trecut: „Luaţi-le tot, toate telefoanele, toate cartelele, tot ce le permite să-şi continue afacerile din puşcărie. Desfiinţaţi serviciul ilegal de telefonie din penitenciare”. În şase penitenciare din România există 17 unităţi de bruiaj al telecomunicaţiilor, care înregistrează orice semnal emis sau primit prin telefon, fie că e apel sau sms.
Cifrele sistemului penitenciar în 2011:
• 35 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 3 centre de reeducare
• 30.694 de deţinuţi, dintre care 89% sunt condamnaţi definitiv
• 149 de condamnaţi pe viaţă. Cea mai mare pondere în condamnări o au însă pedepsele mici, cuprinse între 1 şi 5 ani (aproape 14.000)
• Cei mai mulţi deţinuţi au vârsta între 22 şi 30 de ani. 450 de deţinuţi sunt minori, dintre care 254 s-au înscris la cursuri şcolare
• 208 cetăţeni străini sunt închişi în România. Cei mai mulţi sunt turci (45), moldoveni (30) şi bulgari (16)
• Au avut loc trei evadări şi trei tentative de evadare
• 88 de deţinuţi au decedat în închisoare: 13% din cauza unor violenţe, 36% din cauza bolilor cardio-vasculare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro