„La această renegociere nu se poate merge doar cu o măsură, gen că vreau ca în PNRR să fie introduse irigaţiile pentru agricultură. Nu. Va trebui să avem acest pachet de măsuri integrat cu care se va merge la această negociere şi, mai mult, să avem motivele pentru care noi solicităm renegocierea, bine consolidată”, a spus Marcel Boloş la briefingul de presă de după ședința de Guvern.
Ministrul PNL a subliniat că trebuie discutată renegocierea procentului din PIB alocat pensiilor, lucru susținut de PSD și mai ales de ministrul muncii, Marius Budăi.
„Eu am prezentat Comisiei Europene faptul că, totuşi, avem o rată a inflaţiei pe un trend crescător şi nu este vina României, pe de o parte. Pe de altă parte, avem un număr estimat de cetăţeni care se găsesc în risc de deprivare materială, undeva în jur de 3,2 milioane de locuitori. Nu cred că suntem în situaţia în care să putem să asigurăm un ritm de creştere a veniturilor şi să ne încadrăm în acelaşi timp şi în cei 9,4% din PIB pe care i-am prezentat în PNRR”, a explicat ministrul proiectelor europene.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, tot luni, 9 mai, că Marcel Boloș va merge în această săptămână la Bruxelles pentru discuţii referitoare la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Una dintre temele de discuții din interiorul coaliției PSD-PNL-UDMR în acest început de an a fost plafonul cheltuielilor cu pensiile introdus în PNRR-ul adoptat anul trecut de Comisia Europeană. Mai precis, alocarea a 9,4% din Produsul Intern Brut, procent considerat mic de PSD.
În acest moment, media europeană a plafonului PIB alocat pentru pensii este de 13%, iar ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a precizat pe 25 ianuarie că „pentru a rezolva inechitățile” s-a făcut în trecut un calcul din care a reieșit că este necesar un procent de 11,7% din PIB.
Comisia Europeană: PNRR poate fi renegociat doar în situaţii precum dezastre naturale de dimensiuni istorice
Încă din noiembrie 2021, Comisia Europeană a transmis, la solicitarea Libertatea, că „orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”.
Totodată, instituția condusă de Ursula von der Leyen a precizat pentru Libertatea că orice stat membru care vrea renegocierea PNRR trebuie să demonstreze „că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice”.