La scurt timp după ce Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta, Mircea Fechet a explicat la Antena 3 că va exista un vârf de debit și în România, în jurul datei de 28-29 septembrie. Până atunci, ministrul mediului a cerut ca digurile să fie, din nou, verificate, pentru a nu exista surprize neplăcute.

„Așteptăm un vârf în data de 28 sau 29 septembrie, în funcție de condițiile metorologice și hidrologice. Monitorizăm cu atenție ce se întâmplă la Budapesta. La acest moment, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Fiecare dig de pe Dunăre va fi reverificat, după cum am cerut, pentru a nu avea surprize. Suntem pregătiți pentru scenariile pe care le așteptăm. Un debit de 15.800-16.000 nu ar trebui să pună în pericol nicio localitate din România”, a spus ministrul mediului.

Ce au anunțat specialiștii de la Apele Române

La rândul lor, specialiștii de la Apele Române au confirmat că Dunărea va atinge vârful de debit în România în ultimele zile ale lunii în curs.

„Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul datei de 28-29 septembrie şi va avea valori maxime de până la 9200-9500 mc/s. Specialiştii de la Apele Române alături de cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor monitorizează permanent debitele Dunării şi fac schimburi de date cu experţii de la nivelul ţărilor din bazinul hidrografic al Dunării”, au transmis, joi, specialiştii Apele Române.

Urmărește-ne pe Google News