Principalele declaraţii ale ministrului Mediului, despre poluarea din Bucureşti:
- Vârful de poluare a fost de până la 8 ori mai mare pe PM 10.
- La staţia Lacul Morii, Cercul Militar la acest moment avem condiţii de intrare în normalitate, conform reţelei naţionale.
- Am avut acest episod ca urmare a unui cumul de factori, arderi necontrolate din Bucureşti şi Ilfov, incendiul de la Gara de Nord, arderi de vegetaţie.
- Valorile au început să crească în jurul orei 8 şi au atins vârfuri în jurul orei trei dimineaţa.
- Avem suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară în Ilfov şi Bucureşti noaptea, care dau în atmosferă poluanţi. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti care au acest proces de ardere.
- Am stabilit ca până la finalul saptamanii vom controla toti operatorii care ard deşeuri. Vor fi obligaţi să transmită în timp real nivelul valorilor de poluare.
- Am aflat de aceste depăşiri în jurul orei patru dimineaţa de pe Facebook, când m-am întors din Maramureş.
- La 07.30 am convocat Garda de Mediu.
- Sesizările cetăţenilor se pot face prin sistemul de urgenţă 112, iar cei de acolo transferă cazul către Garda de Mediu.
- Ministerul Mediului nu poate decât să monitorizeze, să verifice operatorii, şi să sancţioneze dacă nu respectă prevederile legale.
- E vina ministrului că în Bucureşti viteza vântului a fost de 7-8 kilometri pe oră.
- Vom verifica şi vom aplica sancţiunile în cazul operatorilor care ard deşeuri. Vom acţiona fără jumătăţi de măsură asupra acestor operatori care poluează aerul.
- Poluarea a venit din afara Bucureştiului.
- Am solicitat demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti.
Ministrul Costel Alexe a convocat conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a discuta măsurile ce se impun după ce, în noaptea de 1 spre 2 martie, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor de PM 2.5 cu până la peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.
Depăşirile au fost semnalate atât la staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi de senzorii din reţelele independente.
Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață, scrie Hotnews.ro.
Libertatea a scris pe larg despre cum ajung deşeurile foarte toxice în gropile de gunoi din jurul Bucureştiului. Jurnalistul Vlad Petreanu spune că senzorii din București arată acum valori de peste 120 micrograme/metru cub la PM 2.5 (peste 190, chiar în centru), iar valoarea limită legală este 20 micrograme/metru cub.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro