Constatăm că am avut trei incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri.
Tánczos Barna, ministrul mediului:
Ministrul mediului a mai transmis că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac în zona combinatului Azomureş, după explozie, însă sunt necesare mai multe controale.
„În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului – GNM, IGSU și ISCIR – la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale”, a transmis ministrul prin intermediul unui comunicat de presă.
Instalaţia amoniac 3 de la Azomureș a fost în revizie tehnică în luna iunie şi era în procedură de pornire când o țeavă s-a fisurat, provocând explozia urmată de incendiu. O persoană a fost rănită în urma incidentului și a primit îngrijiri medicale la spital, însă la scurt timp a fost externată.
Explozia din noaptea de marți spre miercuri de la combinatul Azomureș are loc după ce vineri, 2 iulie, o explozie urmată de incendiu s-a produs la rafinăria Petromidia de la Năvodari, deținută de compania Rompetrol. Un angajat a murit și alți patru au fost răniți de deflagrație. Doi bărbați care au suferit arsuri grave au fost transferați, luni, cu o aeronavă militară, la o clinică din Germania.
Al treilea incident similar s-a petrecut sâmbătă, 3 iulie: un incendiu puternic a izbucnit la magazia fabricii de BCA Celco, aflată în zona industrială a orașului Constanța.
Potrivit reprezentanților ISU Constanța, cauza probabilă a incendiului a fost reprezentată de „autoaprinderea pastei de aluminiu”. În urma acestui incident nu au fost înregistrate victime.