Tanczos Barna consideră că gestul schiorului care a reuşit să scoată ursul de pe pârtia Cocoşul, după o cursă extremă, a fost unul eroic.
Domnul acesta a făcut un gest eroic aproape, poate şi inconştient, la un moment dat, de consecinţele care pot apărea sau cu care se poate termina o asemenea situaţie. Un lucru este cert: din păcate, vedem din ce mai multe asemenea situaţii. Pericolul este unul real, iminent, pentru toţi cei care sunt pe pârtie şi toţi cei care se plimbă prin pădure. Se poate întâmpla o catastrofă”.
Tanczos Barna, la Digi24:
„Din păcate, mai ales în zona de munte, în zonele unde populaţia de urși este mare, an de an ajung oameni în spital, în situaţii critice, se întâmplă şi tragedii, pierderi de vieţi omeneşti, pericolul este din ce în ce mai mare”, a adăugat Tanczos Barna.
Potrivit ministrului, din informaţiile furnizate de specialişti, este vorba de o familie de urşi care îşi are bârlogul în zonă şi din care s-ar putea să provină şi exemplarul văzut pe o altă pârtie din Predeal, în urmă cu o lună.
„Am vorbit cu gestionarul fondului de vânătoare de acolo, care a monitorizat situaţia, cu jandarmii, care erau gata să intervină, dacă se întoarce acest exemplar de urs. Încă o dată: trebuie să fii acolo non-stop să salvezi oamenii, pentru că nu ştii niciodată când apare şi cine o să fie pus în pericol”, spune ministrul.
O soluţie locală poate fi îngrădirea acelor pârtii care intră, practic, în habitatul natural al urşilor, pentru că familia respectivă de urși poate să apară oricând – mai nou, în timpul iernii nu mai există acea hibernare, despre care s-a tot vorbit. Ursul iese tot mai des din bârlog în timpul iernii. Lucrurile de genul acesta, situaţiile de genul acesta se vor înmulţi.
Tanczos Barna:
Ministrul a mai precizat că ursul poate fi relocat, dar este vorba de o soluţie temporară şi de mutarea pericolului în altă parte. „Dacă creşte, creşte, creşte populaţia, pericolul apare peste tot şi o să fie iminent”, a subliniat Tanczos.
Acesta a spus și că, în ultimii ani, Ministerul Mediului nu a făcut nimic pentru rezolvarea acestor probleme.
„Ministerul Mediului, din păcate, în ultimii şase ani, nu a făcut nimic. Nu a făcut nici măcar evaluarea cantitativă a populaţiei de urs, nu există în ultimii cinci ani nicio măsură implementată de protejare a habitatelor şi de asigurare a zonelor de linişte, de înfiinţare a culturilor pentru a opri venirea urşilor dinspre pădure înspre sat şi înspre zonele agricole. Omul s-a retras din evaluarea şi din managementul speciei, nu există nicio specie care să pună în pericol populaţia de urs, populaţia creşte, inevitabil. A nu face nimic nu este o soluţie”, a declarat el.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro