„Începând de mâine (joi, 26 septembrie – n.r.) vom extinde observarea modului în care afluenții Dunării vor afecta inclusiv debitul fluviului în România, pentru că de unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 7.800-8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul a precizat că noul ciclon, denumit Ashley, și care vine la scurt timp după Boris – care a făcut ravagii în mai multe zone din Europa, inclusiv în România – va aduce precipitații de „80, poate 100 l/mp, sau chiar mai mult”.

„Putem să avem situații asemănătoare cu ce s-a întâmplat la furtuna precedentă”, a avertizat Fechet, adăugând că nu se discută despre eventuale evacuări în prezent.

Ministrul a mai precizat că este important ca oamenii să fie alertați și să urmărească nu doar mesajele pe care le primesc pe telefon, ci și pe cele transmise de autoritățile locale.

„Este posibil ca vineri să avem o avertizare generală care să vizeze întreg teritoriul României, poate o avertizare care să înceapă direct cu cod portocaliu, lucru care nu prea s-a întâmplat”, a mai declarat Mircea Fechet.

Apele Române au anunțat că viitura de pe Dunăre va ajunge în România mai târziu decât se estima, adică pe 1 octombrie.

În același timp, de la sfârșitul săptămânii vremea se va schimba în țara noastră, fiind așteptate ploi abundente și un val de aer polar.

„Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari”, a declarat Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat la Antena 3 CNN.

Șapte oameni au murit în urma inundațiilor recente din județul Galați.

Urmărește-ne pe Google News