„În sfârşit, cineva de la Bruxelles a venit şi discută şi cu cei care au făcut petiţiile. Este prima dată când o comisie de la nivelul Parlamentului European vine să se convingă la faţa locului că problema urşilor nu mai este una a unei specii de pe cale de dispariţie. Este o problemă a comunităţii care este afectată în mod grav, câteodată, de această convieţuire cu această specie strict protejată la nivel european”, a afirmat ministrul, aflat la Brașov, potrivit Agerpres.

El a menţionat că, în ultimii 5-6 ani au fost raportate peste 150 de atacuri asupra oamenilor şi 14 decese.

„Am auzit câteva expresii zilele acestea, că sunt ucise animale sălbatice, urşi. Doar oamenii sunt ucişi, animalul sălbatic e recoltat, în condiţiile legii. Carnivorele mari creează probleme şi în Europa. În Italia s-a înregistrat, practic, primul deces al unui om cauzat de urs, am auzit de poneiul omorât în Germania de către un lup, deci probleme apar şi acolo”, a punctat Tanczos Barna.

Ministrul a subliniat că, în septembrie, în România va fi organizat un summit pe problema carnivorelor mari, care au devenit o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat aceste specii de 100 de ani, nu putem accepta sfaturi de la state membre – prietenii noştri, de altfel – care refuză de ani de zile să primească urşi în habitatele naturale din acele ţări, din Franţa, Germania, Austria, unde nu mai există urs, deşi există habitat natural pentru această specie”, a mai punctat ministrul mediului.

Opt deputaţi europeni se află în România în perioada 15-18 mai pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorităţi locale, ONG-uri şi alţi experţi în probleme de mediu despre gestionarea pădurilor şi populaţia de urs brun.

Urmărește-ne pe Google News