Costel Alexe, ministrul Mediului, l-a numit în funcția de consilier onorific pe Iovu Biriș, un fost oficial al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), care în perioada 2009-2012 a subcontractat o serie de lucrări pe fonduri europene către firma la care era asociat și director.
Ulterior, în cadrul unei dispute cu o altă persoană din institut, Iovu Biriș l-a lovit pe acesta, iar instituția i-a desfăcut contractul de muncă. A contestat decizia și, deși câștigase în primă instanță, la apel a pierdut definitiv, în anul 2017.
Alegerea lui Iovu Biriș în funcția de consilier a fost prezentată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Partidului Național Liberal (PNL), din data de 16 decembrie.
Scandalul contractelor
Iovu Biriș a avut, în perioada 2009-2012, funcția de secretar științific al ICAS și membru în consiliul director al acestuia. La acea vreme, ICAS se afla în subordinea companiei de stat Romsilva.
Împreună cu șefa departamentului Resurse Umane de la ICAS, Violeta Tiron, Biriș a înființat o firmă numită Biota Research and Consulting SRL, fiecare având o cotă de 50%.
În acea perioadă, ICAS a participat la mai multe proiecte pe fonduri europene și, din poziția de responsabil de proiect, a dat contracte exact firmei la care este acționar.
Astfel, ICAS a semnat în 2009 un contract cu Biota Research, unde Biriș și Tiron erau asociați, pentru 18.000 de lei.
Tot în 2009 a semnat un alt contract în valoare de 15.000 de lei, iar în 2010 unul de 60.000 de lei.
Un alt contract semnalat de publicația citată a fost cel dintre firmă și Romsilva pentru monitorizare, evaluare și cartare de mediu în Parcul Munții Rodnei, contract de 379.000 de lei.
În activitatea desfăşurată de această firmă au fost angrenaţi şi alţi salariaţi ai ICAS, încălcându-se în acest mod prevederile legale şi cele ale Contractului Colectiv de Muncă al RNP-Romsilva.
Un raport al Corpului de Control al Romsilva menționează clar :
Contractele date de ICAS către firma lui Biriș au făcut obiectul unei plângeri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), dar aceasta a fost clasată.
Ulterior, clasarea a fost atacată în instanță de către institut și directorul acestuia, dar acțiunea a fost respinsă, astfel că dosarul a rămas închis.
Concediat pentru lovirea unui coleg
În anul 2015, ICAS s-a reorganizat și a devenit Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”.
Aici, Iovu Biriș a avut o altercație cu un coleg în anul 2016.
Aceasta, împreună cu contractele pe care și le-a dat singur și alte probleme invocate, au fost motivele pentru care lui Iovu Biriș i s-a desfăcut contractul de muncă.
Acesta a contestat în instanță, dar a pierdut definitiv la Curtea de Apel în anul 2017.
Totuși, instanța motivează decizia doar pe considerentele lovirii colegului, fără să menționeze contractele.
Referitor la acestea din urmă, instanța spune că raportul Romsilva nu a descoperit prejudicii materiale în dauna institutului, ci doar conflict de interese.
Instanța a mai susținut că acesta trebuia sancționat disciplinar în cel mult 6 luni de la data săvârșirii faptei.
Ministrul Mediului l-a adus pentru inventarierea pădurilor virgine
Libertatea a întrebat oficial pe ministrul Mediului, Costel Alexe, cum l-a selectat pe Iovu Biriș.
Oficialul a arătat că Biriș nu este remunerat și că a fost adus pentru că acesta a coordonat primul studiu privind pădurile virgine din România, terminat în anul 2005.
În privința problemelor privind contractele, Alexe susține că dosarul a fost clasat, existând și o hotărâre în justiție în acest sens.
”Eu l-am adus pe domnul Biriş pentru a-şi duce munca la capăt. Am referinţe extraordinare despre el ca ecologist şi cercetător silvic, iar societatea civilă recunoaşte aproape în unanimitate contribuția pe care domnul Biriș a avut-o în identificarea pădurilor virgine. Îmi este consilier onorific, nu este remunerat și are o singură misiune: dacă domnul Biriş mă va ajuta să salvăm accelerat toate pădurile virgine pe care le mai avem, mă voi felicita pentru alegerea făcută. În rest, speculațiile la care faceți referire nu-mi dau mie calitatea de judecată, mai ales că vorbim de un caz clasat de cei care au această pricepere și atribuție: justiția”, a declarat Costel Alexe.