Prezentă, vineri, în localitatea Măneşti, din judeţul Prahova, la o acţiune de plantare de pomi, Graţiela Gavrilescu a vorbit şi despre incendiul izbucnit duminică după-amiază şi care a acoperit cu un nor gros de fum negru oraşul Ploieşti, municipiu în care ministrul Mediului trăieşte de zeci de ani.
Ministrul Mediului a dezvăluit că în depozitul care a ars timp de trei zile şi trei nopţi se aflau inclusiv deşeuri medicale care nu ar fi avut voie să fie depozitate acolo şi care ar fi trebuit duse la incinerator.
Gavrilescu a spus că firma care deţine depozitul nu avea, în autorizaţia de mediu pe care o deţine, acord pentru depozitarea unor astfel de deşeuri, și nici nu a făcut demersuri pentru revizuirea autorizaţiei de mediu pe care a obţinut-o în urmă cu mai mult timp.
„Dacă ne uităm un pic într-o istorie de acum aproximativ o lună de zile în care aceeaşi societate ducea astfel de deşeuri care sunt deşeuri periculoase voiau să le depoziteze la un alt depozit, imediat am depistat de ce nu le duc de fapt acolo unde ar fi trebuit să se ducă, la incineraror, şi au fost depozitate la locul respectiv”, a spus Gavrilescu.
Aceasta a mărturisit că nu crede că incendiul a fost o întâmplare, aşa cum nu a crezut că întâmplător a fost nici incendiul de la groapa de gunoi de la Măldăreşti, județul Vâlcea.
„Eu cred că celelalte instituţii cu care Ministerul Mediului colaborează, respectiv ISU şi Poliţie, dosarul care s-a deschis o să trebuiască foarte repede anchetat, astfel încât să vedem şi noi dacă nu cumva acest incendiu a fost nu o pură întâmplare. Eu, de felul meu, nu cred în întâmplări”, a adăugat ministrul Mediului.
Firma ICIM, pe teritoriul căreia se află depozitul care a ars trei zile la rând face parte din grupul Urban, în care acţionar a fost, la un moment dat, actualul ministru al Mediului de Afaceri, Radu Oprea. Acesta s-a retras din afacere în urmă cu mai mulţi ani, când a devenit politician.
Poliţia Prahova a anunţat că face o anchetă în legătură cu cauzele incendiului de la depozitul de mase plastice. Oficial, cauza stabilită de către pompieri a fost „flacără”.
„Cercetările efectuate au indicat drept sursă probabilă a incendiului “flacăra”, iar împrejurarea determinantă este reprezentată de utilizarea “focului deschis în spații închise”, anunţa ISU Prahova joi, la o zi de la lichidarea incendiului.
Citește și: Supravieţuitorii tragediei din Colectiv, în faţa judecătorului. „Jetul de artificii nu ajungea la stâlp, nu ştiu dacă asta a fost cauza incendiului”