Aceasta anunţa, recent, că vrea să vadă în ce condiţii muncesc românii care lucrează ca şi sezonieri, în Germania.

Libertatea a scris, în urma colectării datelor de pe aeroporturile mari din țară, în total, au plecat în jur de 16.000 de sezonieri din România de pe 9 aprilie.

“Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific și în teren condițiile de muncă și să discut cu românii. Nu plec de la premisa că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez așa nici pe angajatorii din țară, despre care PSD ar spune că sunt niște infractori”, preciza ministrul muncii într-o postare pe Facebook.

Luni, Violeta Alexandru a fost audiată luni de Comisiile reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă ale Senatului, pe ceea ce parlamentarii au numit “Operaţiunea Sparanghelul” şi care urmează să se constituie, în Parlament.

Ministrul afirma, în cadrul audierii, că a discutat cu reprezentanţii Ministerulio Muncii din Germania, pentru a se asigura că muncitorii sezonieri sunt chemaţi la muncă cu forme legale. „Şi sunt”, adăuga ea.

„Este dreptul românilor noştri să-şi negocieze contractul, nu pot fi obligaţi să lucreze prin agenţiile de plasare a forţei de muncă, dar le-am pus la dispoziţie toate informaţiile ca să decidă cum le este mai bine să procedeze în pregătirea finalizării contractelor respective, printr-o amplă campanie de comunicare. Aceste pliante, informaţii cu toate datele de contact, sunt la punctele de frontieră, în toate aeroporturile şi la gară. (…) În acelaşi timp, linia verde a Inspecţiei Muncii este la dispoziţia oamenilor, verific zilnic care este stadiul sesizărilor făcute şi modul în care se răspunde şi se acordă sprijinul necesar, se pune la dispoziţie informaţii despre contactele utile pe care le pot avea în momentul în care ajung în Germania”, a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexnadru mai afirma, atunci, la audiere, că „numărul de sesizări din partea muncitorilor, privind condiţii improprii de muncă şi abuzuri, este foarte mic”.

„Sindicatele din Germania şi Blocul Naţional Sindical din România au un contract de asistenţă pentru muncitorii noştri să le acorde sprijin, dacă întâmpină probleme. Această colaborare dintre cele două sindicate nu au ridicat o situaţie îngrijorătoare – statistic vorbind – cu privire la numărul de sesizări. Nu se confirmă în cifre situaţia îngrijorătoare scoasă la iveală din reportajele de presă”, a afirmat ministrul Muncii.

Pe 27 aprilie, peste o sută de muncitori români care culeg sparanghel la ferma Spargel Paul din localitatea Hoyerhagen, din districtul Nienburg, s-au revoltat împotriva patronului din cauza condițiilor de lucru și a salariilor.

Potrivit site-ului televiziunii germane NDR, autoritățile au descoperit încălcări grave ale normelor de carantină în care lucrează sezonieri români: cazare supraaglomerată, autobuze pline.

Concluziile raportului de control făcut public arată că, din cauza aglomerării camerelor în care dorm muncitorii români, patronul trebuie să ofere cazări noi pentru cel puțin jumătate dintre muncitorii aflați la fermă, scrie Pressone.ro.

Şi Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a solicitat autorităţilor germane informaţii despre siguranţa sanitară a muncitorilor români sezonieri, după ce au apărut mai multe articole de presă despre condiţiile inumane în care aceştia lucrează.

 
 

Urmărește-ne pe Google News