„Noi, PSD, când am anunțat planul nostru de măsuri, am spus că cel puțin 10%. În urma unor analize extrem de serioase, s-a decis că va fi de cel puțin 10 la sută de la 1 ianuarie”, a spus Marius Budăi, întrebat despre procentul de majorare a pensiilor.
Totodată, cu același procent va crește și pensia socială minimă, care acum este de 1.000 de lei, a adăugat ministrul.
Demnitarul a promis că în funcție de bugetul pe 2023 sunt posibile și alte măsuri pentru sprijinul românilor, fără să detalieze: „Lucrăm la bugetul pe anul 2023 și vom discuta în coaliție măsurile, dar PSD vrea ca pe viitor, în funcție de evoluția situației economice și sociale, să avem și alte măsuri”.
Afirmațiile sale vin în contextul în care premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat pe 3 octombrie că Partidul Național Liberal a decis că procentul maxim cu care vor fi majorate pensiile este de 11%.
Ce spune legea despre majorarea pensiilor
Potrivit legii, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%, deși în prezent este de 15,32%.
Totuși, ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat că Guvernul va „face mai mult decât spune legea”. Liberalii l-au acuzat apoi, într-o ședință privată, că ia decizii fără să se consulte în prealabil în coaliție și i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită.
au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.
În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022.