„Noi, în coaliție, ne asumăm să facem tot posibilul pentru binele cetățenilor români, or, acel procent de 9,4% nu este suficient pentru a realiza un alt jalon din PNRR care înseamnă reforma pensiilor prin rezolvarea inechităților din sistem”, a declarat Marius Budăi.
„Nu s-a spus niciodată că vrem să renegociem PNRR din temelii, dar o optimizare este necesară. Iar regulamentul european de implementare a PNRR prevede acest lucru. Nu vorbim de o renegociere când se întâmplă o catastrofă sau nu știu ce alte chestiuni”, a mai spus ministrul PSD al muncii.
Comisia Europeană: PNRR poate fi renegociat doar în situaţii precum dezastre naturale de dimensiuni istorice
Însă, în noiembrie 2021, Comisia Europeană a transmis, la solicitarea Libertatea, că „orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”.
Totodată, instituția condusă de Ursula von der Leyen a precizat pentru Libertatea că orice stat membru care vrea renegocierea PNRR trebuie să demonstreze „că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice”.
Tensiuni în coaliție pe tema PNRR
Una dintre temele de discuții din interiorul coaliției PSD-PNL-UDMR în acest început de an a fost plafonul cheltuielilor cu pensiile introdus în PNRR-ul adoptat anul trecut de Comisia Europeană. Mai precis, alocarea a 9,4% din Produsul Intern Brut, procent considerat mic de PSD.
În acest moment, media europeană a plafonului PIB alocat pentru pensii este de 13%, iar ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a precizat pe 25 ianuarie că „pentru a rezolva inechitățile” s-a făcut în trecut un calcul din care a reieșit că este necesar un procent de 11,7% din PIB.
România avea în decembrie 2021 o cheltuială cu pensiile de aproximativ 8% din PIB. La începutul acestui an, PNL a transmis că majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022 va duce la cheltuieli de 9,4% din PIB, adică exact pragul agreat cu Comisia Europeană, care nu trebuie depășit.
Preşedintele PNL și al Senatului, Florin Cîţu, a spus pe 1 februarie că cei care vor renegocierea PNRR privind creşterea pensiilor şi consideră că au puterea să convingă Comisia Europeană trebuie să meargă direct la Bruxelles şi să vină cu decizia.