„Sunt construită într-un fel în care am încredere în angajatori. Eu nu pot să trimit ITM-urile să verifice toate firmele din România în lipsa unor indicii în acest sens. Nu pot să cred și nu pot să trăiesc în România cu gândul că angajatorii noștri sunt niște infractori sau vor să exploateze oamenii”, a declarat luni ministrul Violeta Alexandru, după discuția cu cei 36 de srilankezi concediați de la fabrica din Botoșani și abandonați pe aeroportul Otopeni.
Ea a fost întrebată ce se poate face pentru a preveni astfel de cazuri, cum este cel al srilankezilor, pentru că există cu siguranță și alte situații de aceste fel care nu au apărut în presă și nu au ajuns, deci, la urechile autorităților.
Ministrul Muncii a subliniat că se va sesiza „cu promptitudine” ori de câte ori vor exista nereguli la angajatorii care aduc forță de muncă din afară și când vor exista cazuri în care acești muncitori vor fi tratați inuman.
Ne vom sesiza cu promtitudine de câte ori se întâmplă. În mod evident, această situație ar trebui să pună pe gânduri pe toți cei care, luați așa, de emoția acestei pandemii, au tendința să trateze cu lejeritate relațiile de muncă. E un apel pentru toți cei care lucrează cu forță de muncă din străinătate, să țină cont că nu sunt oamenii nimănui într-o țară străină și că avem datoria să-i tratăm cu respect și să ne implicăm, dacă au nevoie.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru:
Întrebată despre ce indicii ar putea fi vorba, în condițiile în care cunoaște deja cazul arabilor păcăliți și abandonați la Sibiu, intrați de o săptămână în greva foamei, Violeta Alexandru a spus, la fel ca aseară, în discuția cu reporterul Libertatea, că nu are suficiente informații.
„Când o să am toate informațiile, voi face o declarație pe acest subiect”, a spus minsitrul.
La insistențele ziarului, Violeta Alexandru a adăugat: „O să facem o discuție separată pe acest subiect, sunt implicată în toate aceste situații”.
Din cauza legilor laxe privind importul de forță de muncă și a lipsei de implicare a celor de la Imigrări, pandemia de coronavirus a generat o adevărată criză umanitară în rândul străinilor care lucrează în România.
În Sibiu, 45 de egipteni și tunisieni sunt de-o săptămână în greva foamei, după ce au fost abandonați fără niciun ban în buzunar de afaceristul iordanian Arafat Mohd Ghaleb Mohd Abdel Rahim, care se prezintă drept vărul șefului DSU, Raed Arafat.
Duminică, au sărbătorit pentru prima dată cu burțile goale sfârșitul Ramadanului. Au recurs la acest gest extrem după trei luni în care au fost făcuți ping-pong între autoritățile publice.
Asta deși au cerut ajutorul încă din 6 februarie la Imigrări, iar pe 9 aprilie la Inspecția Muncii. Li s-a răspuns doar că trebuie să-și facă tot singuri dreptate, dând în judecată firma Tayba Europe Construction Company SRL.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro