Ministrul Muncii a anunțat că nu există o concluzie în urma negocierilor cu sindicatele din educație. ”Încă nu avem o concluzie, pentru că s-a stabilit să se lucreze pe grupuri de lucru şi săptămâna viitoare, asta pentru că a fost foarte dificil să avem o discuţie având în vedere că erau şi preuniversitarul şi universitarul la aceeaşi masă. (..) Probabil că se vor prelungi, însă, şi săptămâna viitoare discuţiile”, a spus ministrul Muncii, după discuţiile cu liderii sindicatelor.
Olguţa Vasilescu a precizat că nu ar mai fi foarte mult de corectat la proiectul de lege, pentru că s-au stabilit principiile, iar acum se mai discută cine va fi mai sus cu salarizarea.
Ea a mai spus că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri la 30 la sută pe ordonatori de credite.
“Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor, să nu se mai întâmple ca până acum, când unii, doar pentru că erau şefi, luau sporuri foarte mari faţă de restul angajaţilor. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă normă de hrană şi să aibă acest voucher de vacanţă, atunci în nivelul sporurilor trebuie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă şi în niciun caz nu va fi mai mult decât este prognozat”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul a precizat că în anvelopa salarială de 32 miliarde de lei a fost luat în calcul si deficitul de personal, iar această sumă nu va merge uniform de la bază spre vârf, adică toţi bugetarii să primească acelaşi coeficient, pentru că atunci s-ar adânci şi mai mult diferenţele salariale existente acum, iar sindicatele au fost de acord că aceasta este varianta cea mai corectă.
“Este diferit de la unii la alţii. De exemplu, la Armată a fost cea mai mare creştere, şi de 260 la sută, la soldaţi, dar să nu uităm că ei au pornit de la 700 de lei. Şi este un pic diferenţă pentru fiecare categorie de bugetari în parte”, a adăugat Vasilescu.
Ministrul a precizat că proiectul Legii salarizării unitare porneşte aproape de la zero, ăn Guvernul Grindeanu. Și asta pentru că proiectul din perioada ministrului Rovana Plumb a fost făcut pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde de lei, proiectul de acum este pe 32 de miliarde, iar proiectul tehnocraţilor lui Cioloș era pe 19 miliarde de lei.