Ministrul a ajuns în Iași azi, la ora prânzului, și a vizitat Spitalul de Neurochirurgie, Maternitatea Cuza-Vodă și Spitalul de Boli Infecțioase.
Întrebat despre situația de la maternitate, despre care a scris în detaliu Libertatea, ministrul a declarat că există informații și alte sesizări ajunse până la nivelul Ministerului Sănătății și că va demara o anchetă pentru a vedea care este situația de acolo.
El a precizat, însă, că, în timpul vizitei, conducerea unității medicale a negat că ar fi fost solicitat un astfel de test pacientelor.
Nu este nici legal, nici moral. Nu este normal, înainte de a veni aici am trecut și pe la «Cuza-Vodă», am vorbit cu conducerea și mi-a spus că nu se întâmplă acest lucru, dar alte informații și alte sesizări sunt în acest sens. Rămâne se verific, să avem o discuție, dar oricum voi dispune o anchetă din punctul acesta de vedere.
Nelu Tătaru, minstrul Sănătății:
Și conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași a făcut o vizită la unitatea medicală la finalul săptămânii trecute, iar președintele CJAS Iași, Radu Țibichi, a declarat că nu va mai exista acea problemă și că spitalul nu poate invoca lipsa de fonduri în acest aspect.
„Am discutat cu managementul spitalului, s-au clarificat niște aspecte în sensul în care sesizările respective nu sunt o practică generală a spitalului. Am stabilit foarte clar că, dacă sunt necesare astfel de testări suplimentare, să se facă din bugetul spitalului pe cheltuială proprie. În niciun caz nu trebuie să facă femeile însărcinate aceste teste pe costurile lor, este exclus”, a declarat Radu Țibichi.
Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza-Vodă din Iași este cea mai mare maternitate din Moldova și una dintre cele mai mari din țară. La nivelul orașului Iași există două astfel de maternități, iar cazurile de paciente infectate cu noul coronavirus sunt tratate la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Elena Doamna, desemnată unitate medicală COVID.
Libertatea a relatat că pacientele de la „Cuza-Vodă” se plâng de faptul că medicii le-au transmis că politica spitalului este ca ele să se testeze în privat, dacă vor să vină în spital pentru orice fel de investigație: un simplu consult, o ecografie sau chiar nașterile programate prin cezariană. Femeile spun că, dacă nu-și fac testul, care ajunge să coste până la 250 de lei, ele sunt trimise la „cealaltă maternitate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro