„Este vorba de a treia săptămână de creștere consecutivă peste nivelul mediu înregistrat în ultimii cinci ani. Aceasta se numește săptămână epidemică. Nu este absolut nimic diferit față de situația de anul trecut. Am luat decizia acestări stări de alertă epidemiologică după ce se înregistrează trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.
Rafila a precizat că autoritățile nu impun niciun fel de restricții.
„Să fie extrem de clar de la început: nu se instituie niciun fel de restricții. Nu vreau să aud tot felul de speculații că introducem restricții pentru populație, nu are nicio legătură. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecții respiratorii astfel încât să putem să asigurăm toate resursele necesare unităților sanitare”, a continuat Rafila.
Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că așa cum observațiile noastre arată, menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici.
Alexandru Rafila:
În schimb, Rafila a enumerat o serie de recomandări pentru spitale, școli și pentru populație, pentru evitarea îmbolnăvirilor, precum evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi.
Când se va atinge vârful îmbolnăvirilor
Întrebat când estimează că va fi atins vârful cazurilor, ministrul a spus că „nu suntem ghicitori”, dar autoritățile estimează că „ori în această săptămână, ori săptămâna următoare”.
Întrebat, de asemenea, dacă sunt probleme speciale în anumite unități medicale, unde nu mai există locuri, ministrul a spus că „sunt astfel de situații”.
„Ne coordonăm cu compartimentul operativ pentru situații de urgență, mai ales în București, unde e o aglomerare mai mare și majoritatea cazurilor de gripă – aproape jumătate – sunt concentrate în București”, a spus Rafila.
Peste 9.000 de cazuri de gripă și 11 decese, în ultima săptămână
În săptămâna 22 – 28 ianuarie au fost raportate 9.151 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.405 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 6.981 înregistrate în săptămâna precedentă, a anunțat joi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti (1.301) şi în judeţele Cluj (1.032), Prahova (582), Constanţa (476), Iaşi (456) şi Buzău (429), potrivit INSP.
De asemenea, au fost înregistrate 11 decese noi confirmate cu virus gripal.
În total, de la începutul sezonului gripal au fost raportate 1.241 de cazuri de gripă confirmate de laborator și 52 de decese.
Cele 51 de decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: două la grupa 0 – 4 ani, patru la grupa 15 – 49 de ani, 13 la grupa 50 – 64 de ani, 32 la peste 65 de ani, potrivit INSP.
Spitalele, copleșite de cazurile de gripă
Mai mulți medici au avertizat în ultimele zile că România este la un pas să declare epidemie de gripă, spitalele fiind copleșite de pacienți cu gripă.
„Suntem aproape de a declara o epidemie de viroze respiratorii cu virus gripal. Probabil că raportările de joi, de mâine, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică vor indica o apropiere a epidemiei de gripă, deşi ne aşteptăm ca acestea să fie vârfurile de incidenţă şi ulterior, în următoarele zece zile, să înceapă să descrească incidenţa la nivel naţional”, a declarat miercuri seară Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, la Medika TV, citată de News.ro.
La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, a cerut declararea epidemiei de gripă din cauza numărului mare de cazuri din spitalele de profil și unitățile de primiri urgențe.
„Statistica ne obligă pe toți să declarăm epidemie de gripă; acest lucru va trebui să mobilizeze finanțarea din partea Ministerului Sănătății, în special pentru pacienții îngrijiți în Terapie Intensivă în toată țara”, a declarat dr. Florin Roșu.
De asemenea, Adrian Marinescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a afirmat că „este un sezon de infecţii respiratorii care pune, realmente, probleme”.
Medicul a mai spus că numărul internărilor este foarte mare la spitalul unde lucrează.
„Din cei 200 care se prezintă în 24 de ore la camera de gardă, copii şi adulţi, 20%, aproximativ, sunt persoane care trebuie să rămână internate, ori că sunt forme severe, ori că au nevoie de monitorizare. Nu e deloc simplu să asiguri aceste locuri în fiecare zi. Oricât de dinamic ai acţiona, oricâte externări ai face, aceste locuri se ocupă imediat”, a spus Adrian Marinescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
steaua1990 • 02.02.2024, 18:40
Pai mai respecta Satana restrictiile voastre! :)) sunteti foarte amuzanti cu incercarile astea! Nu mai respecta nimeni nici o mascarada de restrictii!!!
durban22 • 02.02.2024, 10:39
Lumea a vazut ce a facut RAFILLA in timpul pandemiei cu COVID 19, asa ca NENEA acesta si-a pierdut credibilitatea in fata poporului roman !.