Vizitele sunt primele oficiale în Coreea de Nord de când țara și-a închis granițele, pentru a încerca să țină departe pandemia de coronavirus. Nu este clar dacă acest lucru semnalează o schimbare în politicile de frontieră ale Phenianului.

Coreea de Nord s-a izolat de toate legăturile comerciale și diplomatice la începutul lui 2020, chiar și de cele cu Rusia și China, principalii săi parteneri economici și politici. A întrerupt chiar și importurile de bunuri esențiale, precum alimente și medicamente.

Coreea de Nord se confruntă cu lipsuri de alimente, care au fost agravate de închiderea frontierei și de sancțiunile internaționale stricte care au fost impuse din cauza programului său nuclear.

Unii analiști spun că includerea trimișilor chinezi și ruși în parada „Ziua Victoriei” din acest an, așa cum este numit în Nord armistițiul coreean din 1953, sugerează o posibilă slăbire a restricțiilor Covid și vine la câteva săptămâni după ce imagini cu nord-coreeni plimbându-se fără măști au fost publicate în presa de stat.

Delegația rusă a sosit marți seara târziu în Coreea de Nord și a fost întâmpinată călduros și cu onoruri militare pe pista unui aeroport din Phenian.

Serghei Șoigu a trecut prin fața soldaților aliniați care salutau și a unui banner roșu inscripționat cu cuvintele: „Bine ați venit, tovarășe ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu!”, scris atât în ​​coreeană, cât și în rusă.

Delegația chineză va fi condusă de Li Hongzhong, care face parte din comitetul central de elaborare a politicilor Partidului Comunist Chinez, și va ajunge în Coreea de Nord miercuri, potrivit unui purtător de cuvânt al partidului.

China și Rusia sunt ambele aliați de lungă durată ai Coreei de Nord. Beijingul a trimis trupe în toamna anului 1950 pentru a sprijini Coreea de Nord în războiul împotriva Coreei de Sud. Uniunea Sovietică de atunci a sprijinit și ea Coreea de Nord în război.

De la prăbușirea URSS în 1991, Rusia a rămas un aliat firesc pentru Coreea de Nord, din cauza antipatiei reciproce față de SUA. Washingtonul a acuzat, de fapt, Coreea de Nord că acordă ajutor militar Rusiei în războiul din Ucraina, afirmație pe care Phenianul și Moscova o neagă.

Vizita lui Șoigu vine și pe fundalul tensiunilor geopolitice în creștere dintre SUA și Rusia în legătură cu războiul din Ucraina. Legăturile dintre Beijing și Washington sunt, de asemenea, rupte din cauza Taiwanului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News