„Ieri, la o anumită discuţie a experţilor politici s-a spus: De ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, fără a preciza la ce discuție s-a referit.
Totodată, ministrul rus de externe a susținut că noua criză a migranților de la frontierele blocului comunitar „izvorăşte din politica pe care NATO şi statele UE au dus-o de-a lungul anilor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, încercând să impună acolo o viaţă mai bună şi viziunea occidentală a democraţiei”.
Irak, Libia şi Siria sunt state care au devenit victime ale acestei politici, a adăugat oficialul rus.
„Aceste acţiuni nesăbuite au generat fluxuri de refugiaţi fără precedent. Aşadar, înainte de a face orice paşi, este necesar să amintim de unde au plecat toate acestea şi cine este vinovat”, a mai spus Lavrov.
De la începutul acestui an, peste 30.000 de migranți, cei mai mulți din Orientul Mijlociu și Africa, au încercat să intre pe teritoriul Uniunii Europene, ajungând în Polonia dinspre Belarus.
În acest moment, mii de migranți se află la granița dintre cele două state. Autoritățile poloneze au blocat până acum intrarea pe teritoriul țării, însă se așteaptă la noi confruntări cu migranții.
Polonia, UE și NATO au acuzat Belarusul că orchestrează în mod direct criza de la graniță, o acuzație pe care Minskul a negat-o. Occidentul îl acuză pe liderul autoritar al belarusului, Aleksandr Lukașenko, că provoacă incidentele, ca represalii la sancțiunile impuse de UE în urma reprimării manifestațiilor antiguvernamentale de anul trecut și arestării unui jurnalist activist după deturnarea unei aeronave Ryanair.