Ministrul sănătăţii a vorbit despre o răspundere morală a părinţilor care refuză vaccinarea copiilor. Întrebat dacă, în calitatea sa de medic, este de acord cu acest principiu, ministrul a răspuns: „Dacă nu e vaccinat să nu intre in colectivitate. Din câte ştiu, sunt și alte posibilităţi educaţionale, mai personalizate. E un risc. Nu putem minimiza”, a declarat Bodog.
Proiectul Legii vaccinării se află în dezbatere publică, iar unele dintre prevederile sale, considerate controversate, au stârnit deja reacţii atât din partea unor părinţi, cât şi a unor medici.
„La momentul de faţă, în lege nu există prevăzute sancţiuni. În lege se spune că părintele poate refuza după ce e informat. La final semnează un document, dacă e de acord sau nu. Îl semnează la medicul de familie. Medicul de familie are obligaţia să păstreze documentul. Părintele işi asumă responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă din acel moment cu copilul”, a explicat ministrul la Digi 24.
Există însă o posibilitate de a face părinţii să se gândească de două ori înainte de a lua decizia să refuze vaccinarea, spune ministrul Sănătăţii. Florian Bodog a dat exemplul altor ţări.
„În Franţa, dacă nu-ţi vaccinezi copilul, nu are ce căuta în colectivitate. La noi s-a pus problema cu privire la accesul copilului nevaccinat în colectivitate. Şi cred că se va discuta acest lucru în comisiile de sănătate. Ceea ce ştiu este că în procesele intentate statului francez cu privire la interdicţia copilului de a intra în colectivitatea şcolară, justiţia a zis că primează sănatatea publică. Aşa trebuie să fie, să primeze sănătatea publică”, a arătat ministrul Florian Bodog.
Florian Bodog a mai spus că epidemia de rujeolă a fost anunţată în urmă cu un an, dar ministrul de la acea vreme nu a creat un stoc de vaccinuri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro