”Nu avem în evaluarea noastră instituirea stării de urgenţă. După cum ştiţi, este un apanaj al preşedintelui declararea stării de urgenţă, după informaţiile care vin de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, comunităţile ştiinţifice, precum şi evoluţia pe care o vom analiza în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a transmis demnitarul.
”În acest moment evaluăm prima lună dificilă, septembrie, lună în care avem mai multe reveniri la activitate, restaurante, teatre, cinematografe deschise, revenirea din concedii, transportul în comun aglomerat, campanie electorală, începerea şcolii”, a declarat ministrul sănătăţii.
Nelu Tătaru a spus că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus.
”După această lună ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, Din punctul meu de vedere, atâta timp cât suntem parteneri şi respectăm nişte reguli, putem trece într-un registru de creştere uşoară a numărului de cazuri noi, pe acel platou de 1.500 – 1.600 de cazuri. Nerespectând regulile vom avea şi mai multe cazuri pe zi. Eu sper că fiecare dintre noi, înainte de a ne întreba ce vom face dacă va fi o creştere a numărului de cazuri, să ne întrebăm ce facem ca să nu crească numărul de infectări. Cred că este la îndemâna noastră”, a menţionat ministrul Sănătăţii.
La peste 2.000 de noi cazuri de coronavirus pe zi, sistemul sanitar ar putea avea ”o problemă”
Tătaru a precizat că sistemul sanitar românesc se află într-un moment în care s-a adaptat deja şi este pregătit pentru o creştere uşoară a numărului de cazuri.
Ministrul Sănătăţii a spus că în situaţia în care ar exista creşteri masive ale cazurilor de infectare, adică peste 2.000 de cazuri noi pe zi, sistemul medical ar avea o problemă şi vor trebui luate măsuri speciale cum ar fi creşterea numărului de paturi în secţiile ATI, creşterea numărului de medici detaşaţi dintr-un spital în altul sau transferul pacienţilor din secţiile aglomerate în secţii care au capacitate de primire.
Guvernul a adoptat, pe 14 septembrie, hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile.
După ieşirea din starea de urgenţă, România a intrat, pentru prima dată, în starea de alertă la data de 15 mai. Aceasta a fost a patra oară când s-a prelungit această măsură în contextul pandemiei cu noul coronavirus.
Nelu Tătaru a votat la secţia amenajată în incinta Şcolii profesionale speciale ”Sfânta Ecaterina” din Huşi, unde a fost prezent alături de soţia sa.
Tătaru a spus că a votat pentru schimbarea administraţiei locale și pentru a da o șansă tinerilor, care au o altă perspectivă, ”să arate că Hușiul poate fi și altfel”.
Avem un oraș în care vorbim de peste 12 ani de locuri de muncă și nu le vedem. Avem un oraș care încearcă să reziste în această luptă între interesul personal și interesul comunității. Sper într-o competiție corectă și, (…) să dăm șansa și altora, tineri, cu altă perspectivă, să arate că Hușiul poate fi și altfel.
Nelu Tătaru:
După ce în 2012 a ajuns în Parlamentul României ca senator, medicul huşean Nelu Tataru a candidat în 2016 la Primăria municipiului din partea PNL, dar a pierdut cursa electorală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro