Întrebat de moderatoarea TVR despre problemele cu platforma pe care românii se pot înscrie în vederea vaccinării, ministrul Vlad Voiculescu a spus că lucrurile „nu arată rău”, în ansamblu, însă înțelege frustrarea „individual”.

„Lucrurile nu arată rău, peste trei sferturi dintre cei înscriși sunt dintre categoriile vulnerabile, vârstnici și cei cu boli cronice. Individual, înțelegem frustrarea și încercăm să-i ajutăm pe colegii de la STS și pe cei de la comitetul de vaccinare să remedieze. Doamna Moldovan a fost la CNCAV în această dimineață, și ceilalți colegi încearcă să ajute”, a spus Voiculescu.

Întrebat de soluții, acesta a punctat că se pregătesc unele soluții, printre care existența unei liste de așteptare.

„Există câteva alternative pe care le pregătim. E simplu. Dacă platforma nu va putea permite o programare pentru o anumită dată, luăm în considerare o listă de așteptare și ei să fie contactați mai târziu de către autorități printr-un call-center”.

Dacă vor fi probleme în continuare, dar lucrurile vor fi îmbunătățite de la zi la zi. Echipa mea s-a constituit doar după 24 decembrie. Nu încerc să găsesc scuze echipei de dinainte, dar lucrurile s-au desfășurat mai repede decât era prevăzut

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății:

Despre problemele de la Arad și Timișoara: „Cu ele se confruntă lumea întreagă”

„Au fost probleme la Arad și la Timișoara despre insuficiența dozelor raportată de oamenii interesați să se imunizeze”, a spus moderatoarea TVR.

„Acum, problema nu sunt cei care nu vor să se vaccineze, teoria conspirației, ci problema e cea cu care se confruntă lumea întreagă – insuficiența cantității de vaccinuri. Se confruntă cu ea și lumea întreagă. De exemplu, în Japonia, mi-a scris o prietenă că acolo nu vor avea vaccin până în martie”, a spus Voiculescu.

„Negocierile au fost conduse la nivel european și avem acces la vaccinuri. Dar da, într-o cantitate limitată”, a adăugat ministrul.

Rugămintea pentru cei ce nu reușesc e să încerce mâine (n.r. – a doua zi). Dacă medicul de familie nu și-a arătat interesul, greu să cred asta, să i se adreseze altul medic.

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății

Jurnalista TVR a insistat: nu e un procentaj mic (5%) din total cel al persoanelor înscrise de medicul de familie?

Răspunsul lui Voiculescu: „procentul e mic pentru că s-au înscris mulți prin call-center sau platformă. Pentru alții au mers impardonabil de greu. Dar medicii de familie au, conform unei ordonanțe de urgență votate de Guvern, un mecanism de recompensare a muncii pe care o depun.

E doar un mecanism binevenit pentru a-i încuraja. Altfel, nu am îndoieli că medicii de familie vor să-și ajute pacienții”, a conchis ministrul.


Platforma de programări online a fost afectată și vineri, și sâmbătă, primele două zile de înscrieri a celor incluși în etapa a II-a de vaccinare. Astfel, vineri, la ora 15.00, când trebuia să fie lansată, platforma nu a funcționat deloc timp de aproximativ două ore.

Ulterior, din relatările a zeci de oameni către ziar, a fost nevoie de ore bune pentru a reuși să înscrii, ca membru de familie, oamenii vârstnici care n-au acces la internet sau răbdarea de a parcurge etapele. Ca bolnav cronic, la fel, din aceleași relatări, confirmate de medici.

Și luni, în dimineața în care a început vaccinarea primelor persoane în cadrul etapei a doua, platforma a întâmpinat probleme, remeditate în jurul orei 10.30. Potrivit G4Media, o parte din personalul sanitar din centrele de vaccinare au acuzat faptul că nu găsesc în platformă pacienții programați din acest motiv.

Urmărește-ne pe Google News