„Am primit de la biroul OMS din România că noua tulpină COVID a fost declarată o varianta îngrijorătoare, cu potenţial de impact în sănătatea publică”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila a explicat că sunt trei criterii individuale sau cumulative pentru care o tulpină COVID poate deveni îngrijorătoare.

Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, deci de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială.

Ministrul sănătății:

„Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare”, a mai spus ministrul sănătății.

Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate, care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila:

Întrebat dacă nouă tulpină COVID va ajunge și în țara noastră, Rafila a precizat că încă „este încă proaspătă”.

Secvențierea care a dus la identificare a fost făcută pe data de 24, acum două zile, și tulpina respectivă a provenit de la un pacient din Africa de Sud, de la care s-a luat o probă în data de 9 noiembrie. E proaspătă, două săptămâni. Se pare că sunt 100 de cazuri în regiunea respectivă, dar probabil că sunt speculații foarte multe.

Alexandru Rafila:

Primul caz din Europa a fost depistat vineri în Belgia, la doar o zi după ce a fost identificată pentru prima dată în Botswana.

Ministrul sănătății a adăugat că sunt state care au luat măsura să interzică zborurile din sudul Africii și intrarea în carantină a celor care au familii în această zonă.

„Din cauza asta, probabil că și noi o să recomandăm cel puțin românilor, turiștilor români să nu meargă în Africa de Sud, Botswana, chiar acolo unde apar aceste cazuri. Mi se pare că sunt 2 – 3 cazuri în Israel, chiar au fost identificate la persoane care au călătorit în această perioadă acolo”, a mai spus Alexandru Rafila, adăugând că noua tulpină „va ajunge și în România, sigur”.

Valeriu Gheorghiță: „Trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă”

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri seară, la B1 TV, că Omicron „îngrijorează foarte mult” autoritățile, „nu numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă”.

„Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e țintită de anticorpii cu rol protectori. Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine”, a spus șeful CNCAV, la B1 TV.

Valeriu Gheorgiță a mai afirmat că Omicron are ”și acest potențial de a avea contagiozitate cel puțin similară ca tulpina Delta”.

În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut destul de rapid în circa opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri. Trebuie să înțelegem că rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%. Ceea ce înseamnă că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața infecției cu această nouă variantă virală.

Valeriu Gheorghiță:

Șeful CNCAV a precizat că sunt așteptate în următoarele săptămâni rezultatele testelor de laborator, care vor confirma dacă această variantă este mai contagioasă și dacă are capacitatea de a evita răspunsul imun.

„Nu avem niște soluții miraculoase la îndemână, trebuie să folosim ceea ce am învățat până acum, și anume este important să limităm transmiterea acestei variante virale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, îndemânând populația să evite călătoriile neesențiale în țările din Africa de Sud.

România are în vedere măsuri de împiedicare a răspândirii noii tulpini

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că Guvernul „este la curent clipă de clipă cu evoluţia pandemiei în plan naţional şi internaţional şi a luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”.

„Mă voi consulta cu factorii decizionali din România şi vom anunţa în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a precizat Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri că datele preliminare sugerează că nouă variantă a coronavirusului identificată prima dată în Africa de Sud prezintă un risc mai mare de reinfectare decât alte variante, stabilind că este una „îngrijorătoare”, iar noua variantă va fi denumită cu litera grecească Omicron.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din regiunea Africii de Sud, după detectarea unei noii tulpini.

Urmărește-ne pe Google News