Statele Uniunii Europene au decis vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din regiunea Africii de Sud din cauza apariției noii variante a coronavirusului. Ulterior, și SUA au anunțat că, începând de luni, își vor închide granițele pentru călătorii care vin din opt ţări din Africa australă.

„Unele reacţii sunt nejustificate”, a spus oficialul sud-african, vineri, într-o conferință de presă, adăugând că țările care impun restricții vor „să dea vina” pe Africa de Sud în loc să lucreze împreună pentru a aborda situația conform ghidului Organizației Mondiale a Sănătății.

Phaala a declarat că studiile preliminare sugerează că noua variantă poate fi mai transmisibilă din cauza mutațiilor și că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe ale COVID-19.

În același timp, ministrul a acuzat că interdicțiile de călătorie încalcă normele și standardele Organizației Mondiale a Sănătății.

COVID-19 este o urgență globală de sănătate. Trebuie să lucrăm împreună, nu să ne pedepsim unul pe altul. Vânătoarea de vrăjitoare nu ajută pe nimeni. Africa de Sud vrea să fie un jucător onest în lume, să împărtășească informații legate de sănătate, nu doar în beneficiul sud-africanilor, ci și al cetățenilor lumii.

Joe Phaahla, ministrul sănătății din Africa de Sud:

La rândul său, Salim Abdool Karim, unul dintre cei mai importanți epidemiologi din Africa de Sud, a declarat că este nevoie de un răspuns global, amintind că varianta Delta s-a răspândit în 53 de țări în trei săptămâni de când a fost depistată.

„Deci nu ajută să închidem granițele… Trebuie să găsim împreună soluții pentru această variantă. Și nu trebuie să reacționăm exagerat”, a spus epidemiologul, într-un interviu pentru Reuters

Și nu este singurul specialist care și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu reacția altor state după depistarea noii variante a coronavirusului.

Unii oameni de știință au subliniat că accentul ar trebui să se pună pe imunizarea cât mai multor persoane din zonele care nu au avut acces la suficiente vaccinuri, pentru că ar putea dura săptămâni până când cercetătorii vor reuși să înțeleagă pe deplin impactul mutațiilor Omicron.

„Acest virus poate evolua în absența unor niveluri adecvate de vaccinare. Este supărător că este nevoie de asta pentru a înțelege ideea”, a declarat Richard Lessells, expert în boli infecțioase din Africa de Sud, pentru Reuters.

În Africa de Sud, aproximativ 35% dintre adulți sunt complet vaccinați, mai mult decât în majoritatea celorlalte națiuni africane. Rata atinsă reprezintă însă doar jumătate din ținta stabilită de guvern până la sfârșitul acestui an. Africa de Sud are suficiente doze de ser anti-COVID, însă ritmul vaccinărilor este scăzut, din cauza ezitării populației.

Africa de Sud este țara africană cea mai grav afectată de pandemie, înregistrând până acum aproape 3 milioane de cazuri de infectare și peste 89.000 de decese.

Varianta B.1.1.529, denumită Omicron, a fost detectată până acum în Botswana, Africa de Sud, Hong Kong, Israel și Belgia și a fost catalogată drept „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății.

Preocupările experților vin din cauza numărului mare de mutații ale variantei, care ar putea face ca aceasta să fie mai transmisibilă și mai rezistentă la vaccin.

Tot mai multe țări suspendă zborurile cu țări din sudul Africii

Un comitet de experți în sănătate din cele 27 de state ale Uniunii Europene „a convenit asupra necesității de a activa frâna de urgență și de a impune restricții temporare asupra tuturor călătoriilor în UE din Africa de Sud”, a anunțat, vineri, președinția slovenă a UE pe Twitter.

Țările cu care UE a suspendat zborurile sunt Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

Și Marea Britanie a anunțat joi că va suspenda temporar zborurile din șase țări africane, inclusiv Africa de Sud, începând de vineri de la prânz, decizie care, spune Joe Phaahla, a fost luată fără discuții prealabile cu Africa de Sud.

De asemenea, începând de luni, sosirea pe teritoriul Statelor Unite va fi interzisă persoanelor care vin din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi, a anunțat vineri președintele Joe Biden, citat de CNN. Doar cetăţenii americani şi rezidenţii permanenţi în SUA vor avea permisiunea de a intra în țară.

Și Canada a anunțat că își închide granițele pentru călătorii străini care au fost recent în Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini, Zimbabwe și Mozambic. Cetăţenii străini nu mai pot intra în Canada dacă au fost în cele şapte state în ultimele 14 zile, a declarat ministrul sănătăţii, Jean-Yves Duclos.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News