„Persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste și grupurile de risc ar trebui vaccinate, de preferință în același timp cu vaccinul antigripal. Și în cazul gripei, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni preexistente sunt cele mai expuse riscului”, a declarat Lauterbach.
Măsuri precum restricțiile de contact și măștile obligatorii nu sunt planificate având în vedere următorul val de SARS-CoV-2.
În acest an, accentul se pune pe simțul responsabilității populației, a explicat Lauterbach. „De exemplu, dacă vreți să vizitați un azil, dar sunteți răcit, ar trebui să faceți un test anti-Covid în prealabil și să purtați o mască pentru a-i proteja pe cei vulnerabili”, a adăugat ministrul.
„În prezent, observăm o creștere a tuturor bolilor respiratorii, dintre care aproximativ 17% sunt cazuri de Covid-19″, a subliniat profesorul Lars Schaade, președinte interimar al Institutului Robert Koch (RKI).
Potrivit specialistului, noile subvariante Omicron care circulă în prezent nu par să provoace cursuri mai severe.
Potrivit unui sondaj Bild, 80% dintre utilizatori au răspuns „nu” la întrebarea dacă se vor mai vaccina anti-Covid. Aproximativ 10% au votat pentru varianta „Voi aștepta și voi vedea” și aproximativ același procent pentru „Da, asta intenționez să fac”.
Săptămâna trecută, seful de origine română din compania Moderna anunța că este gata un vaccin adaptat noilor variante Covid. „Eu îl voi face o dată pe an, dar fiecare decide pentru el”, a precizat Dan Staner.
România are 2.000 de cazuri de COVID pe zi. „Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate, însă le recomandăm celor cu viroze”, a declarat și Alexandru Rafila, ministrul sănătății din România.
În cel mai recent bilanţ săptămânal, 11-17 septembrie, au fost raportate 7.171 de noi îmbolnăviri. Următorul bilanț va fi transmis azi, 19 septembrie.
Foto: Hepta