Întrebat într-o conferință de presă dacă poate garanta că persoanele vaccinate nu vor fi vizate dacă va fi instituită carantina, Spahn a răspuns: „Ne aflăm acum în situaţia – chiar dacă ceea ce spun va produce un news alert – în care nu putem exclude nimic”.
La rândul său, Lothar Wieler, şeful Institutului Robert Koch, instituția germană care se ocupă de controlul maladiilor, a făcut apel la populație să rămână acasă cât mai mult posibil și a recomandat închiderea cafenelelor care nu sunt ventilate corespunzător, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.
„Întreaga Germanie este o uriaşă explozie (de cazuri – n.r.). Aceasta este o urgenţă naţională. Trebuie să frânăm de urgenţă”, a spus Lothar Wieler, adăugând că în unele regiuni, presiunea pe spitale este foarte mare, iar pandemia nu poate fi oprită doar prin vaccinare.
Autoritățile din Germania au raportat vineri 52.970 de noi cazuri de COVID și 201 decese.
Cancelarul Angela Merkel a catalogat situația din țară ca fiind „dramatică” și a făcut un nou apel la cetățeni să se vaccineze, în condițiile în care rata de imunizare este de 68%, una dintre cele mai mici dintre statele vest-europene.
Camera superioară a parlamentului german a adoptat vineri noi măsuri anti-COVID, printre care regula „3G – geimpft, genesen oder getestet”, adică vaccinat, trecut prin boală sau testat recent, pentru accesul la locul de muncă și călătoriile cu mijloacele de transport. De asemenea, angajaților li se recomandă să lucreze de la domiciliu cât mai mult posibil.
Între timp, tot pentru a face față noului val al infectărilor, Austria va intra de luni, 22 noiembrie, într-un lockdown național, iar începând din februarie 2022 va impune vaccinarea obligatorie a cetățenilor. Austria va fi astfel primul stat european care introduce un lockdown în noul val al pandemiei și primul care decide vaccinarea obligatorie a populației.
Foto: EPA