Italia a fost afectată masiv de pandemia de coronavirus. Autoritățile sanitare au raportat 241.611 de cazuri de persoane infectate. Au fost înregistrate 34.861 de decese, locul trei la nivel global, după SUA și Brazilia.
Creșterea ușoară a noilor infecții în numeroase regiuni din Peninsulă provoacă îngrijorare în toată țara.
Recent, un pacient de 60 de ani din regiunea Veneto nu a vrut să meargă la spital, în ciuda unui test pozitiv pentru Covid-19 și a simptomelor pe care le acuza. Antreprenorul, care s-a întors dintr-o călătorie în Balcani la sfârșitul lunii trecute, este considerat responsabil pentru un focar cu mai multe cazuri de coronavirus și zeci de persoane carantinate în orașul Vicenza. Ulterior, după ce starea lui s-a agravat, individul a fost transferat la un spital și este internat în secția de terapie intensivă.
Este un comportament inacceptabil. Este unul dintre motivele pentru care cer introducerea unei legi care să reglementeze posibilitatea tratamentului medical obligatoriu în cazurile în care o persoană are nevoie de tratament și îl refuză.
Roberto Speranza:
În asentimentul demnitarului este și președintele regional Luca Zaia, care cere și el ca bolnavii să fie internați obligatoriu dacă refuză tratamentul.
Persoanele testate pozitiv pentru Sars-CoV-2 în Italia și nu intră în izolare riscă între 3 și 18 luni de închisoare și o amendă de până la 5.000 de euro.
”Se vede că virusul circulă în continuare, nu putem considera pericolul trecut. Lucrăm în fiecare zi, astfel încât să nu revenim niciodată la nivelul din martie. Din acest motiv, lurmez principiul maximei prudențe. Trebuie să facem pe toată lumea să înțeleagă cu, atât timp cât virusul este activ, cu un număr tot mai mare de cazuri, va trebui să respectăm cele trei reguli esențiale: mască de protecție, distanțare fizică de cel puțin un metr, respectarea regulilor de igienă”, a mai spus Speranza.