Hancock a spus că nu are nicio ezitare de a se vaccina, dar a precizat că nu face parte din categoriile prioritare pentru administrarea vaccinului.
Prioritari sunt rezidenții și personalul de asistență din casele de îngrijire, persoanele care au peste 80 de ani, precum și personalul sanitar și de asistență socială. Urmează apoi restul populației, în ordinea descrescătoare a vârstei.
Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech este produs și în Belgia, iar de săptămâna viitoare, când vor începe vaccinările, se așteaptă livrarea a 800.000 de doze. Guvernul britanic a comandat 40 de milioane de doze, suficient pentru vaccinarea a 20 de milioane de persoane, cu doze duble, la o distanță de trei săptămâni.
Doar 54% dintre britanici vor să se vaccineze
Pfizer susține că vaccinul său, care trebuie păstrat la – 70 de grade Celsius, este mai eficace decât cel de la Moderna, din care guvernul a comandat deja 7 milioane de doze.
De asemenea, britanicii au comandat și 100 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford, care ar avea o eficacitate cuprinsă între 62 și 90%, în funcție de dozaj.
Britanicii nu sunt însă entuziasmați de apariția vaccinurilor anti-COVID. Sondajele arată că doar 52 – 54% din populație este dispusă să se vaccineze. Acest procent se află însă sub pragul de 55% din întreaga populație, care este considerat minimul pentru dobândirea „imunității de turmă”, mai arată sursa citată.
Analiștii consideră că acesta este efectul numărului mare de persoane care urmăresc conturile antivacciniste pe rețele de socializare. Numărul acestora este estimat la 7,8 milioane, raportat la o populație de 67 de milioane de persoane.