Astăzi, România își elaborează ultimele decizii medicale înainte de intrarea în Scenariul 4 al epidemiei COVID-19.
Scenariul 4 prevede planul de a salva cât mai multe vieți, în condițiile în care e probabilă infectarea a cât mai multor spitale cu coronavirus și e posibilă copleșirea sistemului medical, prin ocuparea numărului de paturi ATI.
Imediat după ce, aseară, Vela, Despescu și Arafat au anunțat cum sună Ordonanța Militară 4, ministrul Nelu Tătaru a intrat prin telefon la Europa FM. La emisiunea realizată de Alice Iacobescu și Cătălin Striblea, ministrul Sănătății a confirmat că ”în Scenariul 4, medicii și cadrele medicale infectate de COVID-19 vor rămâne în spitale și, dacă sunt asimptomatici, vor putea lucra cu pacienții”.
Întrebat ce se întâmplă dacă medicii vor refuza, Nelu Tătaru a spus: ”Nu-i putem obliga, sunt în situația oricărui om bolnav, nu poate fi obligat să lucreze, însă eu nu am nici o îndoială că vor dori să lucreze”.
Ministrul Sănătății a mai fost rugat să explice ce se va întâmpla cu cele 10.000 de teste din București, parte a studiului considerat util de Streinu-Cercel și finanțat de primăria condusă de Gabriela Firea. ”Orice studiu e util”, a spus, inițial, demnitarul.
Apoi, însă, el a recunoscut că ”pentru cele 10.000 de teste s-ar folosi aceeași aparatură de analiză de la Balș”, în condițiile în care capacitatea României de testarea COVID-19 a rămas sub 2.000 de teste pe zi, în toată țara.
”Da, avem întârzieri la testare, numai la Iași avem cam 500 de teste de făcut”, a mărturisit Nelu Tătaru, ceea ce ar însemna aproape 5 zile la capacitatea din Capitala Moldovei, dacă nu ar mai veni nici un caz nou.
Testele propuse de Primărie ar urma să folosească o parte a capacității de la Balș, aparatele de analiză moleculară, a explicat Tătaru.
Întrebat cine are ultimul cuvânt în privința alocării resurselor pentru testare, el a spus: ”Ministerul Sănătății”.
În acel moment, el a spus clar că ”voi avea luni o discuție cu domnul Streinu-Cercel. Eu, ca ministru al sănătății nu am semnat și nu voi semna efectuarea celor 10.000 de teste COVID-19 în București”.
În final Nelu Tătaru a lăsat să se înțeleagă faptul că ar dori să fie o înțelegere de comun acord ca testele să fie altfel folosite dar, dacă nu se va ajunge la ea, va pune capăt disputei din ultimele zile, neaprobând testarea din București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro