Totodată ministrul a explicat situațiile care i-au stârnit furia față de unii miniștri, dar și ”revolta” întrucât România nu are o  lege a  prevenției și a unui program de screening și de aceea avem și un număr mare de bolnavi de cancer . Ministrul a spus că nu vrea să schimbe pe nimeni din minister pentru că este o echipă bună, dar cine nu poate ține pasul cu ea, este liber să plece.

”Prea mult stăm cu mâna întinsă, prea mult așteptăm să ne dea Ministerul, să ne dea Casa de Asigurări, fără să încercăm să gospodărim mai bine resursele, fără să profităm de resursa umană, să profităm de medicii pe care îi avem în spital…. Mă revoltă că nu am avut un program de screening, o lege a prevenției”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Problemele care i-au dat mari bătări de cap atunci când a fost manager  sunt legate de legislația extrem de stufoasă și  ambiguă.

Recunoaște că a avut momente de furie în care pentru unele probleme ”l-ar fi strâns de gât” pe ministrul Sănătății, dar au fost și situații pentru care l-ar fi cruțat.

”Da, am avut acest impuls. Pentru unele probleme l-aș fi strâns de gât, pentru altele nu. Mă deranjează noianele de acte normative, mă deranjază prezența unui prea mare număr de oameni în urgență, peste 50% nu erau urgență. Mă revolvă că avem prea mulți bolnavi de cancer, că nu am avut un program de screening, o lege a prevenției”, a mai spus ministrul.

Multitudinea de legi descurajează orice manager

Ministrul Sănătății spune că multitudinea de legi descurajează orice manager, iar incoerența actelor normative,lipsa unei unități procedurael afectează bunul mers al lucrurilor.

”În orice minister trebuie să existe poroceduri, concomiteant cu elaborara unor strategii. Ministrul nu trebuie să se ocupe de tranferuri intraspitalicești sau de internări, dar o fac cu plăcere, poate se vor sesiza cei care sunt responsabili cu așa ceva. Ca să pot ajuta bolnavii cu cancer trebuie să mă preocup de introducerea unor molecule noi, de contracte cost-volum”, a adăugat ministrul Sorina Pintea .

Legat de echipa din MS, ministrul a spus că este formată din oameni buni, oameni pricepuți și nu vrea să renunțe la niciunul. Dar, ”dacă nu țin pasul cu mine vor pleca”, i-a asigurat ministrul.

„La Spitalul de Arși este dovada că ne batem joc de ceea ce avem. A fost un sabotaj de ambele părți”

Una dintre probelemele sesizate de ministrul Pintea, cu ocazia unor vizite inopinate în spitale, este lipsa  comunicării cu autoritățile.

”Sunt probleme reale, dar și false probleme, apoi  mai sunt probleme punctuale, pe care managerii și direcțiile sanitare le puteau rezolva. Ultimul spital vizitat, duminică (NR) este Spitalul de arși din Capitală.  Nu am o părere foarte bună despre ceea  se întâmplă acolo și nu mă refer la actul medical. Ce s-a întâmplat acolo este o dovadă a faptului că ne batem joc de ceea ce avem. La Spitalul de Arşi a fost un sabotaj de ambele părți.  Toate datoriile s-au rostogolit şi nimeni nu a spus nimic”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății crede că medicii nu mai munceau, în condițiile în care au avut trei externări pe lună. Va ajuta spitalul, dar va face și o analiză a indicatorilor.

În subordinea Ministerului Sănătății mai sunt două spitale cu arierate și le va face o analiză și acestora.

”Singurul care se mișcă și a făcut ceva este Spitalul Sf„ Pantelimon”. Cred că și neîncrederea în aceste spitale a scăzut la un moment dat”, a adăugat ministrul.

„Sunt pro vaccinare. Și am fost foarte jignită pe rețelele de socializare”

 Ministrul sănătății a repetat de câteva ori că este pro-vaccinare. Are trei copii și, deci, este un om responsabil, care știe despre ce vorbește.

”Așa cum unii au opinie, eu în calitate de ministru al Sănătății pot avea și eu o opinie. Părintele trebuie informat și va fi obligat  să fie informat. Dacă nu dorește să fie informat să plătească o amendă. Nu am spus că vom lua copiii de mână și îi vom duce să se vaccineze. Au fost foarte multe jigniri. Dacă nu i-aș obliga pe părinți să se informeze, când ar apărea cazuri grave,  aș  fi condamantă pentru că nu am informat. Suntem responsabili”, a mai spus ministrul Sănătății.


OFICIAL: Părinții a 20.000 de copii au refuzat, într-o singură lună, vaccinarea împotriva rujeolei

 
 

Urmărește-ne pe Google News