Sumar:

UPDATE 26.02, ora 10.00: Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat vineri că toți copiii cu sindrom hemolitic-uremic prezintă o stare mai bună.
„Sunt bine copiii. Toți copiii sunt mai bine. Cel care rămăsese pe Terapie intensivă am înțeles că va ajunge pe secție”, a spus ministrul, după vizita efectuată la Spitalul „Marie Curie”.

UPDATE 25. 02, ora 14.30: Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a anunțat într-o conferință de presă susținută la spitalul Marie Curie că s-a identificat cauza îmbolnăvirii bebelușilor internați în ultimele zile. Este vorba de o tulpină a bacteriei E.coli.
Și șefa secției de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean, a confirmat că verotoxina, care indică prezența acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la copii.

UPDATE ora 14.20: Ministrul Sănătății a declarat într-o conferință de presă că Spitalul de Pediatrie din Pitești nu a respectat legea. Asta în condițiile în care suspiciunea de sindrom hemolitic -uremic ar fi trebuit imediat comunicată Direcției de Sănătate Publică, fapt care nu s-a întâmplat.

UPDATE ora 14.00: Bebelușul transferat, miercuri, din Argeș la Spitalul Marie Curie se află în stare gravă, au anunțat reprezentanții spitalului din capitală.

UPDATE ora 13.00: Încă un copil cu suspiciuni de sindrom hemolitic-uremic va fi transferat, joi, de la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel la Spitalul „Marie Curie” din București. Potrivit reprezentanților Spitalului de Pediatrie Pitești, care au fost sesizați despre noul caz, este vorba despre un bebeluș în vârstă de sub un an din comuna Poienarii de Muscel. A fost internat la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, unde analizele au indicat că ar suferi de sindrom hemolitic-uremic.

UPDATE ora 12.35:  Încă doi părinți din Argeș s-au adresat ieri medicilor de la ”Marie Curie” după ce copilul lor a început să se simtă rău. Dana Toader, director medical la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, a declarat că aceștia au refuzat internarea în Argeș. ”Este vorba d­e­­­spre o fetiţă în vîrstă de un an şi trei luni, din Curtea de Argeş. Ea a ajuns la Urgenţe în această dimineaţă, unde, după analizele efectuate a fost diagnosticată cu ro­­tavirus. Fetiţa avea diaree a­poasă, cu sînge, nu se afla în insuficienţă renală, dar clinic nu mergea spre bine. Părinţii au refuzat internarea şi au cerut să plece cu copilul la un spital din Bucureşti. Acest lucru l-au şi făcut, pe proprie răspundere. Părinţii au dreptul să meargă cu copiii lor unde doresc“, a declarat Toader.

UPDATE ora 10.30: Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, medicul Sorina Honțaru, a anunțat joi că nu intenționează să-și depună demisia de onoare cerută de prefectul județului, Cristian Soare. Sorina Honțaru a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu are intenția de a demisiona. Ea a precizat că a fost numită în funcție de Ministerul Sănătății, instituție care o și poate înlocui dacă vor fi identificare motive întemeiate pentru o astfel de măsură.

UPDATE ora 9.50:  Managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti: Nu îmi dau demisia, să mă demită ministrul

Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie, a declarat joi pentru Medifaxa că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, poate să îl demită, dacă aşa consideră că se va rezolva situaţia.

„Eu nu îmi dau demisia, mă consider nevinovat. Să mă demită ministrul, dacă aşa consideră că se rezolvă situaţia. Mai au să mă facă şi criminal. M-am săturat de linşajul ăsta. Niciunul dintre copiii care au murit nu a trecut pe la noi. Ce mă doare cel mai mult, pentru că şi eu sunt medic pediatru, este faptul că sunt nişte copii care au murit. Toţi copiii au fost trataţi cum trebuie”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Ministrul Sănătății s-a arătat nemulțumit de modul în care a fost tratată fetița în spitale și a cerut demisia conducerii spitalului din Piteşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului „Marie Curie”, medicul Denis Stănescu, ministrul a mers la secția de Terapie intensivă, unde a fost și miercuri seara, pentru a afla starea copilului adus în aceeași zi de la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Micuța, o fetiță în vârstă de un an și 4 luni, din Mioveni, a ajuns aici după ce în ultima săptămână a fost trimisă de la un spital de altul, atât în Pitești, cât și în București.

Mai exact, pe 13 februarie a fost a dusă de părinți pentru consult de specialitate la Spitalul de Pediatrie Argeș, acuzând febră și scaune diareice. Cu această ocazie, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic.

Pe 14 februarie, copilul a fost transportat de părinți la o clinică privată din București, unde au fost efectuate o serie de analize.

La data de 21.02.2016, ora 8.30, copilul s-a prezentat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Bals din București, unde a fost consultat și i s-a pus diagnosticul de ‘enterocolita dizenteriformă și rectoragii.

Pentru excluderea patologiei chirurgicale, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a ajuns la ora 8.59, potrivit fișei pacientului de la Unitatea de Primiri Urgente a acestui Spital.

Ca urmare a investigațiilor derulate la această unitate spitalicească, a fost exclusă patologia chirurgicală, recomandându-i-se revenirea la Institutul Matei Balș, unde copilul era așteptat în vederea internării.

La ora 12.25, părinții au transportat copilul la Spitalul Victor Babeș, unde s-a constatat, la cameră de gardă, că pacientul este echilibrat. După ce s-a efectuat o nouă serie de investigații, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, adenovirus absent, Salmonella absent, Shigella absent, i s-a recomandat tratament simptomatic și revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolită acută.

La data de 23.02.2016, orele 22.18, părinții s-au prezentat cu copilul la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, unde pacientul a fost diagnosticat cu ‘boala diareica acută enteroinvaziva, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% și sindrom febril asociat. Copilul a fost internat, iar în urma investigațiilor s-au constatat semne de infecție, deși rezultatul coproculturilor s-a menținut negativ.

Abia a doua zi, pe 24 februarie, medicii au cerut transferul la spitalul Marie Curie din Capitală, unde copila a ajuns în stare gravă, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic și cu hemoragii severe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News