Ministrul a precizat că un pacient a rămas în continuare în izolator în această unitate medicală.
„Există şi situaţii speciale, spitalele monospecialitate; şi Foişorul a revenit la statutul non-COVID de săptămâna aceasta, a primit deja avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi pacientul care insista a fost menţinut în izolator”, a afirmat Ioana Mihăilă la maratonul vaccinării din Vedea, judeţul Giurgiu, răspunzând unei întrebări referitoare la revenirea unor spitale la statutul de spitale non-COVID, potrivit Agerpres.
Spitalul de Ortopedie Foişor a devenit spital COVID-19 pe data de 10 aprilie, când evacuarea pacienţilor cu afecţiuni ortopedice, unii dintre ei operaţi, urcaţi noaptea în ambulanţe sau în maşinile rudelor, a provocat reacţii puternice şi critici vehemente atât din partea corpului medical, dar şi a organizaţiilor de pacienţi şi a politicienilor.
Criterii clare pentru reducerea numărului de paturi COVID
Ministrul a mai precizat că, în urma unor discuţii cu managerii de spitale şi cu direcţiile de sănătate publică, s-a convenit un prim draft de modificare a unui ordin de ministru astfel încât, în funcţie de anumiţi indicatori, să se reducă numărul de paturi pentru pacienţii cu COVID şi să fie crescut numărul paturilor pentru cei non-COVID.
„Vom stabili nişte criterii şi nişte trepte clare, care, raportat la incidenţa din judeţul respectiv şi raportat la numărul de paturi de terapie intensivă ocupate, să ne dea liniile şi timpii în care putem să reducem numărul de paturi COVID şi să creştem numărul de paturi pentru pacienţii non-COVID”, a explicat Ioana Mihăilă.
„Sper ca săptămâna viitoare să avem ordinul nou, aşa încât direcţiile de sănătate publică să aibă baza legală să reavizeze spitalele pe noile condiţii”, a mai spus aceasta.
Ioana Mihăilă: Trebuie să vaccinăm mai activ în mediul rural
Conform ministrului sănătății, imunizarea în mediul rural trebuie să devină mai activă, iar maratonul vaccinării din Vedea, judeţul Giurgiu, unde a participat, constituie un exemplu de bune practici.
Da, nu e uşor, va fi din ce în ce mai dificil de acum înainte, pentru că trebuie să începem să vaccinăm în mediul rural mai activ şi mai mult, dar cred că prin astfel de exemple de bune practici vom reuşi până la urmă.
Ioana Mihăilă, ministrul sănătății:
„Cred că ce s-a întâmplat astăzi aici este suficient să ne arate că nu contează culoarea politică, că religia nu contează, că vârsta nu contează şi că dacă oamenii se implică, aşa cum a făcut-o domnul primar şi domnul director de la DSP, şi doamna doctor de familie, lucrurile merg spre bine”, a mai spus ministrul sănătăţii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro