”Dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, acel părinte poate fi acuzat de rele tratamente aplicate minorului, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

El a precizat însă că în proiectul de lege privind vaccinarea nu au fost prevăzute sancţiuni pentru părinţi. „Fac precizarea din start că în această lege nu au fost prevăzute sancţiuni. Singurul lucru care este prevăzut în această lege este o referire la rele tratamente aplicate copilului. Această prevedere există în lege la momentul de faţă, nu este prevăzută în legea vaccinării, ci este prevăzută în lege. Eu cred că, dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, părintele respectiv poate fi acuzat de rele tratamente aplicate copilului. Aceasta este situaţia la care se referă legea vaccinării. Dacă va fi nevoie să clarificăm acest aspect îl vom clarifica”, a explicat demnitarul.

Bodog a mai spus că draftul de lege privind vaccinarea, care este pus în dezbatere publică, a fost elaborat de specialişti.

”Acest draft nu a fost elaborat de ministrul Bodog. Există o echipă de specialişti care a lucrat de-a lungul anilor la acest draft, l-au actualizat, l-am adus la nivelul realităţilor actuale şi l-am pus în dezbatere publică. Eu cred că este o necesitate pentru sănătatea publică, eu cred că este o necesitate pentru sănătatea populaţiei europene în acelaşi timp”, a mai spus ministrul.

Dragnea, despre vaccinarea obligatorie: Am foarte mari rezerve

Liderul PSD Liviu Dragnea a delcarat, întrebat dacă susţine vaccinarea obligatorie pentru copii, că are „foarte mari rezerve” în acest sens. ”Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus el.

Premierul Sorin Grindeanu a mărturisit, joi, în cadrul unei dezbateri, că a găsit cu dificultate vaccinurile pentru cei doi copii ai săi, și a precizat că județul Timiș se află printre județele codașe în privința imunizării.

Prim-ministrul a mai spus, despre campania pro-vaccinare, că părinții au dreptul de a alege ce consideră mai bine pentru copilul lor, dar în același timp, alegerile individuale trebuie puse în discuție când îi rănesc pe cei din jur, pentru că un copil nevaccinat nu își riscă doar propria spănătate ci și pe a celor din jurul său.

Proiectul Legii vaccinării a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, 

”Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, conform textului citat.

În Noul Cod Penal, refuzul părinților de a-și vaccina copiii poate duce la acuzația de rele tratamente.Acest lucru poate duce la închisoare între 3 şi 7 ani. Articolul 197 prevede că ”relele tratamente aplicate minorului” înseamnă: ”Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Conform proiectului, vor fi înfiinţate Comisii de vaccinare care vor avea printre atribuții sesizarea serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali, în cazul minorului care nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

De asemenea, comisiile vor ”sesiza instituțiile abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News