5.000 de români decedați în 2020 și care au certificat medical constatator al decesului pe care medicii au scris drept cauză, principală sau secundară, Covid nu au fost comunicați publicului de către Grupul de Comunicare Strategică. Câte decese neraportate s-au mai adunat și în 2021, asta nu a mai spus ministrul Ioana Mihăilă.
Calculul cu 5.000 de decese necomunicate publicului a fost făcut de ziariști în fața ministrului Mihăilă, din datele disparate pe care le-a prezentat demnitarul.
Ministrul a fost de acord că certificatul medical al decesului e cel mai important
„Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul medical constatator al decesului”, a spus ministrul. Certificatele medico-legale sunt acte întocmite de medici. Datele din aceste certificate au ajuns și la DSP-uri, și la INS. Dar în timp ce DSP-urile au putut să le invalideze cauza morții, în raportările din Corona Forms, INS le-au stocat ca atare.
Astfel, ministrul a spus că „în 2020 avem 16.792 de morți cu cauză principală Covid identificat și 234 Covid neidentificat. Plus încă 3.590 de morți cu Covid cauză secundară identificată și 281 Covid neidentificat”.
Libertatea a adunat suma în conferința de presă și a rezultat un total de 20.897 de morți Covid declarați de medici și aflați în evidența Institutului Național de Statistică la finalul anului 2020.
Ministrul a continuat să susțină că „raportările au fost complete”.
Jurnaliștii au întrebat-o pe ministrul Ioana Mihăilă: „Cum considerați că «raportările au fost complete», de vreme ce la finalul aceluiași an publicul știa de doar 15.841 de morți. De unde vine diferența de 5.000 de morți?”.
Ministrul a răspuns: „Comunicările zilnice care au fost transmise populației sunt cele din Corona Forms. Comunicările care ne-au fost transmise de către comisia de analiză sunt din alte baze de date, care nu pot fi comunicate zilnic”.
Întrebată de ce reglajele nu s-au făcut, totuși, în peste un an și trei luni cât au trecut de la începutul pandemiei, Mihăilă a spus că „vom face o actualizare, la asta lucrăm. Vrem să nu mai existe această diferență, să fim cu cifrele cât mai aproape de realitate”.
Ministrul a fost întrebat şi câte dintre decesele de COVID raportate de spitale au fost invalidate de DSP-uri. Răspunsul lui Mihăilă a fost că raportul comisiei nu conţine această informaţiei. Potrivit surselor Libertatea, cel puţin 1.600 de oameni raportaţi de spitale, în Corona Forms, ca decese de COVID nu au fost validaţi de direcţiile de sănătate publică.
Mihăilă a răspuns cu „v-am adus la cunoștință cifrele agregate” de mai multe ori
La întrebarea „Veți da raportul publicului?”, ministrul Ioana Mihăilă a răspuns: „V-am adus la cunoștință cifrele agregate”. Jurnalista a repetat întrebarea: „Nu vă supărați, v-am întrebat altceva, dacă publicați raportul”. „V-am adus la cunoștință cifrele agregate”, a răspuns, din nou, ministrul sănătății.
Cum fiecare ziarist a avut dreptul la doar două întrebări, următoarea reporteră a reluat întrebarea: „Înțelegem că nu dați public raportul. Ne puteți spune de ce?”.
„Faceți o afirmație”, a spus ministrul. „V-am răspuns: v-am adus la cunoștință cifrele agregate”.
Reprezentantul guvernului a fost întrebat dacă va prezenta raportul în fața Parlamentului. „Da, mă voi duce în fața aleșilor. Dar îi rog și pe dânșii să nu politizeze niciun aspect al pandemiei”, a adăugat.
Rugată să spună ce anume le va prezenta dacă nu vrea să dea publicului raportul, Ioana Mihăilă a spus: „Le voi prezenta datele agregate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro