Ministerul Sănătății are, prin lege, dreptul și obligația de a controla spitalele, publice sau private. În cazul Polisano, cel care ar putea decide controlul, ministrul Victor Costache, este aceeași persoană potențial controlată, în calitate de fost director medical și de actual angajat al clinicii din Sibiu, parte a rețelei Medlife.

În capitolul intitulat ”Sfera de circulație a informațiilor confidențiale” din actul adițional al contractului cu numărul 1590 din 7 noiembrie 2019, încheiat între Polisano SRL și Victor Costache, ministrului sănătății i se cere să raporteze urgent în scris către clinică dacă ”orice organ judiciar sau administrativ competent” investighează activitatea Polisano!

Actul aditional cu obligațiile ministrului Victor Costache

Primul dintre ”organele” despre investigațiile cărora e obligat Costache să raporteze imediat clinicii  poate fi chiar Corpul de Control al Ministerului Sănătății. E ca și cum el ar trimite controlul și tot el ar spune în scris către Polisano ce se întîmplă.

Și mai complicate devin lucrurile dacă ANI sau Parchetul ar cere acces la documentele și informațiile lui Victor Costache sau ar dori să-l audieze pe acesta în calitate de angajat Polisano.

2.3 Dacă salariatul este solicitat de către organele juridice sau administrative competente să dezvăluie  informații confidențiale în virtutea aplicării unei legi sau reglementări, Salariatul are obligația de a înștiința despre acest fapt, prompt, printr-o notificare scrisă în maxim 24 de ore Angajatorul.

Prevederile angajamentului semnat de Victor Costache cu Polisano Sibiu:

În acel moment, Polisano va încerca să blocheze transmiterea informațiilor către anchetatori, ceea ce e dreptul său în calitate de companie. Dacă nu reușește, spitalul privat sibian îi cere ministrului să spună minim anchetatorilor și doar ce legea îl obligă strict!

”În cazul în care Angajatorul nu obține un ordin sau o altă dispoziție care să-i protejeze informațiile confidențiale, Salariatul va dezvălui numai acele elemente din informațiile confidențiale considerate ca fiind necesar a fi dezvăluite conform legii și va depune toate eforturile pentru a i se garanta că informațiile confidențiale vor fi tratate în conformitate cu condițiile privitoare la păstrarea confidențialității”, scrie în obligațiile angajatului Victor Costache.

Aceste obligații vin în coliziune cu obligațiile de transparență ale ministrului Victor Costache în toate chestiunile legate de siguranța pacienților și de temele de sănătate publică. 

Conform aceluiași contract, informațiile confidențiale sunt definite foarte larg de către Polisano Sibiu, nu doar cele legate de paciente. Sunt declarate secrete informațiile de la ”documente de licitație” și pînă la ”condiții comerciale” și  ”urmările tratamentelor” și de la ”proceduri de lucru specifice” și ”orice alte informații tehnice, financiare sau de afaceri”.

Aceste clauze apar în contractele tuturor angajaților Polisano și ale tuturor spitalelor private, însă ele devin problematice pentru că e vorba despre ministrul sănătății, care are drept unic reper interesul public al pacientului român.

Dacă Victor Costache află de:

  • un incident din sala de operație de la Polisano, precum un pacient ars ca la ”Floreasca”.
  • o neregulă financiară.
  • o infecție nosocomială nedeclarată.

ca ministru ar avea obligația să fie anchetate și să le facă publice, dar ca angajat acest lucru îi este interzis. 

Urmărește-ne pe Google News