”Șase luni dificile, în care am fost nevoiți să stingem incendii, dar și să ne așezăm la masa de lucru, să gândim strategii pe termen mediu și lung. Am venit în Ministerul Sănătății cu gândul de a schimba mentalități și de a debloca sistemul. Am venit cu gândul la oameni și la nevoile lor. Am reușit o parte din obiectivele propuse, altele sunt în curs de realizare, dar există și neîmpliniri, pe care mi le-aș fi dorit altfel”, a explicat ministrul Sănătății.
O sută de dosare pentru tratamente în străinătate au fost aprobate
Unul dintre punctele importante bifate de ministrul Pintea este ordinul care reglementează tratamentul pacienților în străinătate și grație căruia 59 de români pot fi tratați în spitale din afara granițelor. Printre aceștia este o tânără care era la studii în Germania și care a fost supusă unui transplant de plămâni, fără să fie nevoită să mai vină în țară pentru formalități. Apoi, este fetița de trei ani de la Spitalul ”Marie Curie”, care va pleca în Anglia, pentru transplant de intestin.
”Tânăra se află în Germania, la studii. Starea de sănătate s-a înrăutățit și avea nevoie urgentă de un transplant pulmonar. Din fericire, s-a găsit repede donatorul, fata a beneficiat de acel transplant, iar dosarul a ajuns pe masa Ministerului Sănătății, fără ca pacienta să fie prezentă în România, ceea ce până acum era imposibil. A primit aprobare numai pe baza documentelor medicale trimise de spitalul în care este internată. Valoarea operației de transplant și tratamentului postoperator este de 500.000 de euro. Un alt caz, fetița care de la se află în Spitalul Marie Curie și care are nevoie de transplant de intestin. Clinica care o primește pe fetiță se află în Birmingham- Anglia. Astăzi vom aproba acest dosar. Valoarea intervenției este de 415.000 de lire, iar fetița va pleca atunci când clinica din București va decide”, a explicat ministrul, în conferința în care a prezentat bilanțul pe primul semestru din 2018.
Tot în acest interval au fost aprobate o sută de dosare, cu un număr de 59 de pacienți, cu vârste cuprinse între 4 luni și 72 de ani.
În plus, ministrul a precizat că tratamentul răniților din clubul Colectiv a fost prelungit până în 2020, iar campania de donare de sânge va continua.
”Sunt acte normative care au schimbat în bine viața pacienților, au debirocratizat parțial sistemul și ne-au ajutat să ajutăm oameni, care nu ar fi avut nicio șansă”, a mai spus ministrul Sănătății.
Construcția băncilor de țesuturi și de piele, în curs de realizare
De aproape șase ani, în bugetul Ministerului Sănătății există indicatori tehnico-economici pentru construcția băncilor de țesuturi și de piele, bani care nu au fost utilizați niciodată.
”Există, an de an, în bugetul MS acești bani. Anul acesta am reușit modificarea indicatorilor ca să putem da drumul la construcția acestor bănci de țesuturi și de piele”, a adăugat ministrul Sănătății.
De asemenea, ministrul are în vedere implementarea serviciilor de telemedicină rurală, registre de boală, vor fi 100 de registre de boală – și registrul profesioniștilor în sănătate.
”Legat de registrele de boală, pot spune că MS și CNAS finanțează programe naționale de sănătate pe diverse patologii. Pentru a putea avea o estimare și o predictibilitate corectă, avem nevoie de pacienți, care au o anumită patologie. La ora actuală, aproximăm. Și un ultim exemplu, am aprobat un tratament foarte scump pentru pacienții cu boală rară. Estimarea a fost inițial de 60 de pacienți, real există cinci pacienți. Anumite lucruri sunt exagerate, pentru mine este important și un pacient, dar trebuie să știm cum să facem lucrurile”, a mai spus Pintea.
„Noi pregătim medici pentru Uniunea Europeană”
Ministrul a vorbit de creșterea numărului de locuri la rezidențiat, dar și despre deficitul de doctori, pe diverse specialități.
”Noi am pregătit medici pentru Uniunea Europeană, și îmi asum ceea ce spun. Nu avem medici de familie, nu avem medici epidemiologi, nu avem pediatrii în oncologie și chirurgie cardiacă. Cred că, în șase luni, am reușit să facem foarte multe progrese. Sistemul este așa cum îl facem noi. Dacă toți ne-am face treaba, lucrurile ar fi mai bune”, a mai spus ministrul.
Legat de neîmpliniri, ministrul Sănătății le-a enumerat pe cele legate de transplant, centrele de transfuzii și problemele unor manageri în privința achiziției de medicamente.
„Mi-aș fi dorit să pot restructura mai repede ANT”
”Când spuneam de neîmpliniri, mă refeream la faptul că mi-aș fi dorit să pot restructura mai repede ANT. În două săptămâni, vom încerca să venim cu un plan.
Transplant fără donare nu se poate face. Sunt anumite zone, cenușărese ale sistemului. Am vorbit despre transplant pentru că este vizibil și ne-a adus multă tristețe.
O altă problemă vizează centrele de transfuzii și modul în care ne organizăm ca să colectăm plasma. Eu am senzația că ne mișcăm prea încet.
Mi-ar fi plăcut să ajutăm copiii și mai mult. Poate nu am putut să ajut toți pacienții care mi-au cerut ajutorul, deși ar fi normal ca fiecare să-și facă treaba și să nu apeleze, din disperare, la ministrul Sănătății.
O altă neîmplinire este că nu am reușit să mobilizez managerii de spitale ca să nu mai existe sincope în aprovizionarea cu medicamente, să nu mă mai sune medici care să mă roage să nu divulge că m-au sunat și să spună că se poate face un lucru, dar că nu se poate de fapt”, a continuat ministrul Pintea.
Tratamente de ultimă generație în boli grave
Ministrul Sănătății a mai spus că, în cele șase luni de mandat, au fost adoptate o serie de măsuri care au permis asigurarea tratamentului de ultimă generație a unor boli grave, precum infecția HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative și inflamator-imune, oncologice, boli rare și sepsis sever, amiotrofie spinală etc., prin introducerea a 35 de molecule de ultimă generație pe listele de medicamente compensate și gratuite, asigurarea vaccinurilor necesare imunizării copiilor conform Calendarului Național de Vaccinare, demararea mai multor campanii de informare, ca de exemplu, Campania privind donarea benevolă de sânge sau Campania de vaccinare organizată împreună cu partenerii internaționali UNICEF și OMS.
O altă măsură importantă a reprezentat-o creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali la nivelul pentru 2022.
De asemenea, a fost demarată prima etapă a proiectelor cu finanțare europeană de prevenție și control al cancerului, prevenția bolilor cardiovasculare și a celor transmisibile (TBC, hepatite, HIV/SIDA).
Tot în această perioadă a fost aprobată procedura privind corecția anuală a prețurilor maximale, depunerea electronică a dosarelor pe prețurile medicamentelor, mecanisme noi de încheiere a contractelor cost-volum/ cost-volum rezultat, măsuri venite să reglementeze situația aprovizionării cu medicamente a unităților sanitare.
Ministrul Sănătății a prezentat și proiectele de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a unităților sanitare din fonduri de la bugetul de stat și fonduri europene nerambursabile, precum și cele finanțate prin Banca Mondială.
Sorina Pintea a mai declarat că există și proiecte pe care și-ar fi dorit să le finalizeze mult mai repede, ca de exemplu, reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și elaborarea unui nou proiect al Legii transplantului, reorganizarea rețelei de transfuzie sanguină.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!