Ministrul cercetării, inovării și digitalizării a afirmat că cei care au conceput PNRR vor trebui să vină cu explicații. Fără să dea nume, liberalul a făcut trimitere la fostul ministru USR al proiectelor europene, Cristian Ghinea, principalul artizan al PNRR-ului României transmis anul trecut la Comisia Europeană.
„Sunt ţinte foarte ambiţioase şi trebuie să ne asigurăm că le putem îndeplini. Unele dintre ele sunt destul de greu de înţeles şi aici, cei care au gândit PNRR vor trebui, la un moment dat, să dea o explicaţie pentru că, iată, avem un document care este bidding, nu există flexibilitate”, a declarat Sebastian Burduja la Digi24, potrivit news.ro.
Demnitarul a făcut apoi referire la afirmațiile ministrului proiectelor europene, liberalul Marcel Boloș, care a admis că problema renegocierii PNRR la Comisia Europeană se va pune în toamnă.
„Ministrul Boloş spunea recent că va încerca o discuţie cu comisia pentru o oarecare flexibilizare, acolo unde efectiv nu se poate, dar sunt anumite ţinte care vor fi greu de îndeplinit”, a menționat Sebastian Burduja, numit pe 3 mai ministru la digitalizare.
Acesta a atras atenţia că, dacă România nu îndeplineşte PNRR, poate pierde 30 de miliarde de euro.
PNRR este un instrument care ne ajută, pentru că ţine instituţiile şi statul român să urmeze un parcurs. Nu toţi românii ştiu că, dacă nu îndeplinim PNRR, ratăm aproape 30 de miliarde de euro. Asta pune o presiune necesară pe statul român, pe decidenţi, pe aparatul administrativ.
Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja:
„Dar mai este un aspect şi aici trebuie văzut cum a fost gândit acest PNRR şi dacă toate jaloanele, ţintele asumate de România, inclusiv încadrarea lor în timp, sunt rezonabile. Sunt ţinte foarte ambiţioase şi trebuie să ne asigurăm că le putem îndeplini”, a mai punctat Sebastian Burduja, referindu-se la proiectul de cloud guvernamental.
Reacția lui Ghinea: Proiectul de cloud trebuia să fie gata
Fostul ministru USR al proiectelor europene, Cristian Ghinea, cel vizat de afirmațiile lui Burduja, i-a transmis acestuia că unele reforme din PNRR trebuiau să fie deja gata, dând exemplu cloud-ul guvernamental.
„Hai că a mai venit unul care are nevoie de timp să citească PNRR şi se miră ca viţelul la poarta nouă. Ia zi, june prim, ce nelămuriri ai? Unde ai ajuns cu cititul? Să ştii că PNRR nu era programat să înceapă când eşti tu numit ministru, trebuia început de mult. Proiectul de cloud trebuia să fie gata”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.
„Știu că Boloș nu a mișcat nimic la Digitalizare și nici de la MIPE nu te poate ajuta, că e pe lângă”, a adăugat Ghinea, cu referire la ministrul Marcel Boloș, cel care a fost ministru la digitalizare până să fie numit ministru la proiecte europene.
Comisia Europeană: PNRR poate fi renegociat doar în situaţii precum dezastre naturale de dimensiuni istorice
Încă din noiembrie 2021, Comisia Europeană a transmis, la solicitarea Libertatea, că „orice solicitare de modificare a planului ar întârzia grav punerea în aplicare a acestuia”.
Totodată, instituția condusă de Ursula von der Leyen a precizat pentru Libertatea că orice stat membru care vrea renegocierea PNRR trebuie să demonstreze „că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza unor dezastre naturale de dimensiuni istorice”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro