„Prima discuţie a fost în 15 ianuarie, când a apărut discuţia cu începerea şcolilor cu prezenţă fizică. Apoi a fost discuţia din 2 februarie. La ambele discuţii, experţii în epidemiologie, pentru că ei sunt cei care ar trebui să se pronunţe, au considerat că riscul este gestionabil. Desigur, riscul nu poate fi eliminat complet. Pentru că, dacă ar putea fi eliminat complet, se cheamă că am fi încheiat pandemia”, a răspuns Câmpeanu, întrebat dacă se închid școlile după infectarea mai multor elevi.
Potrivit datelor transmise joi de Ministerul Educației, numărul de elevi confirmați cu COVID-19 în perioada 8-11 februarie era de 244 la nivel național. Între timp, conform declarațiilor făcute de Câmpeanu duminică seară, cifra a ajuns la 290.
290 de elevi infectaţi, cu precizarea că infectarea s-a făcut anterior începerii şcolii, deci factorul de prezenţă fizică în şcoală nu a fost o cauză pentru infectările de săptămâna trecută. Sigur, va fi, alături de alte cauze, un factor pentru ceea ce vom avea săptămâna care începe mâine.
Sorin Câmpeanu:
„Cei 290 de elevi bolnavi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a mai spus ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu.
Școlile din România s-au redeschis din 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, anunțul fiind făcut de președintele Klaus Iohannis pe 2 februarie.
Totodată, șeful statului a explicat și scenariile în funcție de care se redeschid școlile.
În ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, semnat de Sorin Câmpeanu și Vlad Voiculescu și publicat de Libertatea pe 4 februarie, se prevede că, la apariția unui caz confirmat de COVID-19 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, „se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile”.