-Domnule ministru, mulți pacienți sunt de 30 de zile în spital, unii nu mai au simptome, dar testele rămân pozitive.
-Da, e un lucru care se întîmplă pe plan mondial și ține de sistemul imunitar al fiecărui om. O mai veche vorbă din medicină, că nu există boli, ci bolnavi, își probează valabilitatea și acum, în cazul COVID-19.
-OMS a atras atenția că nu se știe în ce măsură se generează imunitate și cât durează aceasta. Nu vă îngrijorează această particularitate a COVID?
-Urmărim și noi toate descoperirile, studiile și încercăm să ne adaptăm. În acest moment, pare că în cazul bolnavilor COVID-19 care rămân cu virusul la un nivel detectabil în teste e aceea că organismul nu poate elimina virusul. Una dintre variantele folosite este plasma, tocmai pentru a ajuta organismul.
-Cei aflați în această situație au contactat Libertatea, înțelegem că au trimis și la minister mesaje. Sunt și medici printre ei. Nu mai au simptome, dar continuă să iasă pozitivi. După o lună de spital, e vreo șansă să meargă acasă și să se trateze acolo?
-Sistemul nu e ocupat, deci locuri sunt. Dar înțelegem că ei se gândesc la starea lor psihică. Și pe noi ne interesează cum se simt acești oameni, avem o responsabilitate. Numai că, până la un prim test negativ, nu se pune problema, în acest moment, să meargă acasă. România are puțină răspândire comunitară în acest moment și suntem concentrați să nu revenim la o situație periculoasă. Pentru că, reveniți acasă, ei pot lua contact cu alți oameni, membri de familie și nu numai.
Îi înțelegem pe cei care stau de 30 de zile în spital, însă nu pot merge acasă, lucrul la care ne gândim și vom vedea ce decizie luăm e să-i ducem, eventual, în centrele-tampon, care se amenajează acum.
Nelu Tătaru:
-Centrul-tampon din București?
-Da, cel inaugurat la Auchan, în nord. Dar mai e unul la Arad și vor mai fi. Acolo pot ajunge, vom vedea săptămâna viitoare, nu am luat încă o decizie.
-Referitor la școli, care e opinia dumneavoastră?
-Știți cum se spune: am mai puține opinii și mă uit mai mult pe cifre și la situație. România a evitat extinderea transmiterii comunitare. Un sfert din toți cei bolnavi de COVID-19 sunt în Suceava și avem datoria să evităm nașterea unor noi focare. De aceea nu ne grăbim cu o decizie legată de școli.
-Însă…
-Am vorbit chiar sâmbătă în Franța, care a redeschis parțial școlile, și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea. Toată Europa gândește acum pe termene de două săptămâni. Haideți să vedem ce se întâmplă.
-Cum simțiți răbdarea oamenilor și ce informații aveți?
-E clar că nu mai puteam da încă o prelungire de o lună, în aceleași condiții. Toate datele și percepția noastră spun asta. Merg mereu prin țară și, zilele trecute, la ieșirea din București era o înghesuială mare, ca în vremurile bune. Oamenii nu mai au răbdare. Dar nici nu e normal să rispim ce am câștigat cu atâta răbdare și suferință.
-După toate criteriile nu facem suficiente teste. De ce?
-Am urcat capacitatea la 9.000 de teste pe zi, sunt peste 60 de centre, dar multe sunt centre noi și pregătirea oamenilor durează. Acesta este nivelul din acest moment, am progresat repede de la câteva sute de teste la peste 5.000 pe zi, însă durează. Sistemul românesc de sănătate trebuie schimbat profund după ce trecem de această pandemie.
-În câteva cuvinte, care-i problema lui principală?
-Politizarea.
M-a întrebat cineva ce-mi doresc de 1 Mai. Și i-am răspuns: îmi doresc să plouă.
Nelu Tătaru: