În bilanțul primelor șase luni de mandat la Ministerul Turismului, Bogdan Trif a spus că promovarea României se va face cu ajutorul unui videoclip pe care ministerul a dat 2.500 de euro și va fi făcut cu studenții de la Teatru și Film. Dar, bijuteria coroanei cu care se laudă ministrul este reprezentată de voucherele de vacanță pe care le vede drept „măsura cea mai importantă pe care un Guvern a luat-o de la Revoluție încoace”.

Tichetele de vacanță reprezintă măsura cea mai importantă pe care un Guvern a luat-o de la Revoluție încoace. Măsura este un ajutor direct dat sectorului turistic pentru că aceste vouchere de vacanță se pot folosi doar pe teritoriul României. Fiecare funcționar public trebuie să primească un voucher de 1.450 de lei, deci vorbim de o sumă importantă care o sa fie cheltuită doar în interiorul granițelor noastre.

Este o măsură care, în mod clar a ajutat acest sector, mai ales că am avut o vreme nefavorabilă turismului, în special pe litoral, unde în ultima lună au fost ploi aproape zilnice. Cei care folosesc vouchere de vacanță pentru cazare și pentru accesul în restaurante nu vor cheltui doar acei bani, vor veni si cu un buget separat care, de asemenea, va fi cheltuit în România”, mai spune ministrul.

Potrivit lui, tichetele de vacanță reprezintă o măsură directă de a stimula turismul intern, pentru că atunci când o persoană are de ales între a-și face concediul în afara țării sau în România, având vouchere de vacanță care îi  asigură un discount destul de mare, atunci aceasta va opta pentru a-și petrece concediul în România.

„Acest lucru se poate vedea și în momentul de față. Dacă încercați să vă faceți acum o rezervare la munte la mare o să vedeți că întâmpinați dificultăți destul de mari pentru că aproape toate capacitățile de cazare sunt pline”, a mai spus ministrul Turismului.

Garantarea pachetelor de servicii turistice

„Eram pe două proceduri de infrigement pe aceasta netranspunere necorectă a directivelor, care spuneau că pachetele de servicii turistice trebuie garantate în proporție de 100%. Predecesorii mei nu au avut curaj să facă acest lucru, motiv pentru care am ajuns în situații mult mai delicate. În afara de procedurile de infrigement, am avut insolvențe răsunătoare și cel mai elocvent exemplu este Omnia, de anul trecut, unde pagubele au fost de 8 milioane de euro, iar polița de asigurare nu acoperea decât 50.000 de dolari”.

Ce nu spune ministrul Turismului este că un astfel de faliment a avut loc și pe mandatul lui, cel al Terra Tourism, a cărei țeapă a lăsat fără vacanțe câteva sute de români.

Înainte era vorba doar de un fond de garantare care era gestionat de FNGCIMM. Avem adrese în scris ale ANAT, care contestă în scris care spun că nu au fost de acord doar cu acest fond. Trebuie să dăm drumul și altor posibilități cum ar fi scrisorile de garanție bancară, polițele de asigurare, fondurile mutuale, dar și alte forme de garantare. Ceea ce am și făcut. Este prevăzut în proiectul de ordonanță acest lucru, deci au de ales aceste agenții. Dar pe noi ne interesează în momentul în care vinzi un pachet de servicii turiștii să știm că turistul este asigurat. Mai mult, prin această ordonanță este prevăzut și Fondul de Repatriere. Deci nu vom mai avea situații ca anul trecut în care turiști aflați în diferite colțuri ale lumii să se afle în imposibilitatea reîntoarcerii în țară.

Potrivit fostului ministru al Turismului, Mircea Dobre, transpunerea directivei 2032/2015 cea care reglementează protejarea turiștilor este o prostie în forma de acum. „Legat de polița de asigurare, prin ordonanța respectivă, care se va publica în Monitorul oficial și va intra în vigoare în a zecea și de la momentul publicării, vă spun clar și concis că se blochează activitatea viitoarelor agenții de turism ce se vor crea sau înființa în termenul acela de 60 de zile când Trif va veni și va da ordin de ministru ca să vină cu un sistem de garantare”, a mai spus Dobre.

Pe de altă parte, Nicolae Demtriade, președintele ANAT, spune că ordonanţa de transpunere a Directivei 2302/2015 privind garantarea pachetelor turistice va bulversa mediul nostru de afaceri şi va duce, probabil, la dispariţia multor agenţii de turism, precum şi la creşterea cu 3-4% a preţurilor la pachetele turistice.

Agențiile să mai lase din profit

„Îmi spuneau diferiți oameni și am văzut și la televizor că or să se scumpească pachetele turistice în urma implementării directivei europene. Eu le sugerez celor din mediul privat, totuși, să mai renunțe la cota de profit și să facă un efort, astfel încât aceste pachete să nu se scumpească”.

Presa să nu mai dea doar lucrurile negative

„Recomand tuturor, inclusiv presei, să nu promoveze doar lucrurile negative. Într-adevăr, când găsim o societate care nu respectă legea, trebuie sancționată fără doar și poate, dar nu trebuie promovată și arătată la televizor. Și vă dau exemple concrete. Am prieteni care îmi spun că la televizor văd că pe litoral vremea este foarte rea, locurile de cazare nu sunt foarte OK. În momentul în care stau să îmi aleg vacanța nu o să mă duc într-un loc în care lucrurile nu funcționează: de aceea vă rog, ca atunci când întâlniți astfel de cazuri, dacă se poate să nu le promovați ca și cum ar fi la nivel de stațiune, să dați exact realitatea sau măcar când este un lucru negativ, să prezentați tot din acea zonă și unul sau două lucruri pozitive pentru că noi chiar avem hoteluri și restaurante extraordinare, inclusiv pe litoralul Mării Negre”, a mai spus Bogdan Trif.

Mai mult, Trif spune că ministerul va da 2500 de euro pentru a face un clip de promovare a României.

Ce spune fostul ministru despre bilanțul actualului ministru

„Bogdan Trif ne-a arătat că în șase luni a a rezolvat nimic. Se laudă cu voucherele de vacanță, dar ordonanța de urgență a fost dată în 2017. Se mai laudă cu ridicarea vizelor pentru turiștii chinezi, dar care s-a reglementat împreună cu MAE în septembrie 2017. Se laudă cu partea de strategie cu Banca Mondială, dar acel proiect a fost început pe timpul meu și el a venit și l-a preluat și a plecat în Japonia cu Banca Mondială ca să vadă nu știu ce”, spune fostul ministru al turismului, Mircea Dobre.

Acesta mai afirmă că, și descentralizarea cu care se laudă a fost proiect pilot al lui în 2017. „noi am fost singurul minister cu proiect pilot care ne-am asumat acest lucru. Din acest motiv vreau să știu și eu ce s-a realizat în 2018”, a mai spus Dobre.


Citește și:

Salarii și de 4.000 de euro pe lună! Bugetarii care aveau ca scop stoparea pestei porcine câștigă de 10 ori mai bine decât un profesor

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News