Ministrul de la Kiev a spus că este „recunoscător” pentru decizia „istorică” a ţării noastre de a dona un sistem Patriot Ucrainei, în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de omologul său român, Luminiţa Odobescu.

„Este foarte importantă, pentru a consolida apărarea Ucrainei. Este un scut nu numai pentru Ucraina, cât şi pentru Europa. Noi astăzi apărăm nu numai Ucraina, ci şi Europa. Avem cazuri numeroase de încălcare a spaţiilor aeriene ale statelor NATO de către rachetele sau dronele ruseşti. De aceea acest sistem, mai ales în preajma iernii, ne va permite să consolidăm capacităţile noastre de apărare. Ne apără infrastructura energetică şi după cum vedeţi acum eforturile Rusiei sunt direcţionate către a ne împiedica să producem energie electrică”, a punctat ministrul.

El a subliniat că rachetele şi dronele ruse „trec sau cad în apropiere de staţiile atomo-electrice din Ucraina şi pot fi extrem de periculoase”.

„De aceea vreau să rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”, a completat ministrul ucrainean.

Totodată, România și Ucraina au anunțat că s-au demarat discuțiile pentru încheierea unui parteneriat strategic.

Urmărește-ne pe Google News