”Este o situaţie destul de complicată şi este o situaţie care adaugă ceva în ceea ce priveşte bulversările din est. Evident, că nu are influenţă în afara de asta asupra României. Ne-am interesat asupra situaţiei românilor de acolo. Ştim că există români acolo care lucrează, inclusiv în zona petrolieră, în zona gazului şi ne interesăm să vedem dacă nu este nevoie să repatriem în această situaţie. Încă nu avem informaţii că ar fi în pericol”, a spus Vasile Dîncu.
”Cei de la Ministerul de Externe sunt în concordanţă şi cu noi, pentru că, în anumite situaţii, noi, de la Ministerul Apărării, putem să punem la dispoziţie nave pentru transportul aerian de urgenţă”, a adăugat ministrul Apărării, în contextul în care internetul a fost oprit în Kazahstan, iar comunicarea se desfășoară doar pe căi diplomatice.
În momentul în care există o situaţie de urgenţă, prin lege, noi suntem acreditaţi pentru a face acest lucru, pentru misiuni de salvare, pentru a participa la chestiuni de protecţie civilă în ţară sau acolo unde sunt românii noştri în străinătate în pericol.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării:
Ambasada României în Kazahstan a transmis vineri că nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară sau evacuare din partea cetățenilor români, ci doar patru solicitări de informaţii privind situaţia de securitate şi programul zborurilor companiilor aeriene, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Protestele din Kazahstan au început pe 2 ianuarie, pe fondul creșterii prețului gazului lichefiat și au escaladat rapid în capitala economică Almatî în ciocniri cu poliția și într-o revoltă împotriva regimului politic.
Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat vineri că a autorizat forţele de securitate să deschidă focul „fără avertisment” împotriva „teroriştilor”. El ceruse în urmă cu două zile intervenția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), iar joi, 6 ianuarie, mai multe trupe de parașutiști ruși au ajuns în Kazahstan, într-o misiune de „menținere a păcii”.
Un bilanț anunțat de Ministerul de Interne arată că 26 de protestatari au fost uciși și 3.000 au fost reținuți, însă bilanțul ar putea să fie mult mai ridicat. De asemenea, 18 membri ai poliției și ai gărzii naționale au fost uciși în timpul confruntărilor.