Stațiunile din Harghita și Mureș au fost preferate de turiști atât de Paștele Catolic, 9 aprilie, cât și de cel ortodox, sărbătorit în 2023 pe 16 aprilie.
În interviuri acordate portalului Szekelyhon, președinții asociațiilor turistice din Sovata (Mureș), Băile Tușnad (Harghita) și Ținutul Sării (Harghita), unde se regăsește și Salina Praid, au explicat cum își revine turismul după pandemie.
Nu este o revenire spectaculoasă. Însă, conform acestora, 2023 e cel mai bun an pentru industrie după 2019.
Numărul turiștilor din Republica Moldova e dublu
Chiar dacă cifrele sunt mai slabe decât acum patru ani, ei spun, de exemplu, că numărul turiștilor din Republica Moldova s-a dublat în ultimele luni.
László Moldován, directorul unei asociații turistice din Ținutul Sării, din care face parte și Salina Praid, spune că nicio cazare n-a fost ocupată în proporție de 100%.
Însă, în același timp, „cazările sunt circa 80% pline în aceste zile”.
Își gătesc singuri
Totuși, tot el spune că, deși anul se apropie de cifrele lui 2019, cheltuielile turiștilor sunt mai mici decât înainte de pandemie.
Moldován observă că oaspeții din zonă preferă să facă mai multe economii în timpul sejurului.
De exemplu, există o tendință în care turiștii nu mănâncă la restaurantele locale, ci își gătesc singuri la cazare, conform acestuia.
Acesta vorbește despre „deteriorarea situației economice” și „inflație”.
Tratamente în loc de sporturi de iarnă
Ákos Molnár, care conduce o asociație de turism din Băile Tușnad, județul Harghita, vorbește despre o situație asemănătoare.
Cazările din zonă au fost ocupate în proporție de 70-80% în perioada pascală. Iar unele chiar complet.
Acesta a explicat că situația a fost „destul de bună” în stațiunea montană în ciuda unei ierni mai scurte.
Asta pentru că numărul oamenilor veniți la tratament a compensat întreruperea prematură a sezonului destinat sporturilor de iarnă.
Mai mulți turiști decât în orice perioadă din 2022
În fine, István Bereczki, președintele asociației turistice din Sovata, județul Mureș, spune că apropierea dintre cele două duminici pascale a fost benefică.
„Slavă Domnului, avem turiști peste tot”, spune el.
Și adaugă că, în ultimele săptămâni, la Sovata au fost mai mulți turiști decât în oricare altă perioadă din anul 2022.
Stațiune balneară din anul 1850, Sovata este recunoscută pentru băile clorurate și sodice, dar și pentru împachetările cu nămol.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro