Consilier pentru patru premieri de orientări politice diferite, Minodora Ilie a înființat în 1992, anul în care Florin Cîțu a plecat la studii, Fundația Umanitară Omenia, printre fondatori aflându-se un colonel din cadrul Serviciului de Informații Externe (SIE).
În prezent, prim-vicepreședinte al Fundației este Ioan Talpeș, fost director al SIE între 1992 și 1997. „Da, da, întotdeauna au fost și serviciile (în fundație – n.r.) pentru că, fără servicii, fără justiție, fără armată, o țară nu e stăpână pe ea”, a declarat Minodora Ilie.
În Statele Unite, Florin Cîțu a studiat Economie la Grinnell College în Iowa (1992-1996), unde a obținut echivalentul românesc al diplomei de licență, și la Iowa State University, de unde a primit o diplomă de master în 2002.
Minodora Ilie susține i-a oferit sprijin lui Florin Cîțu în perioada în care acesta a studiat în SUA. „Nu numai lui Florin, studenților noștri, în general, care erau peste hotare. Eu am ajutat… noi, noi pentru că noi am fost întotdeauna o putere. (…) Și relații și din bani personali ai mei”, a spus Minodora Ilie pentru sursa citată, adăugând că s-a implicat la rugămintea fostului ei soț, unchiul lui Florin Cîțu și fost director al Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea. Cei doi au divorțat înainte de 1989.
Minodora Ilie a menționat, în contextul ajutorului oferit lui Florin Cîțu, și numele actualului guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, dar și pe cel al fostului șef al SIE, Ioan Talpeș. „Ei nu l-au ajutat cu bani. Ei au fost lângă mine și eu am fost consilier de stat la Isărescu, l-am ajutat să fie prim-ministru, țineam și Omenia cu cei mai mari oameni subordonați, nu? (…) Păi, dacă prim-vice e generalul Talpeș, ce e ceva să nu știe el, pe cine ajutăm, studenții noștri din toată lumea, peste tot?”, a afirmat Minodora Ilie.
Aceasta a adăugat însă că nepotul său nu a știut că este ajutat. „Florin (Cîțu, n.r.) era de o modestie nemaipomenită, lucra acolo la restaurantul lui, nici doi lei nu cheltuia. El nu a știut niciodată că era ajutat din spate de doctorul Cîțu, marele director de spital, fostul meu soț care a venit și a plâns la mine – eu eram sus-pusă. «Uite, eu vreau să ajut pe nepoții mei și pe fiii mei și nu vreau să știe nevasta mea de acum» – știți cum este în familie. (…) Copiii nu știau, că erau învățați să muncească la un restaurant, undeva să facă curat”, a precizat Minodora Ilie.
Într-un mesaj trimis G4Media pe WhatsApp, dar șters după câteva minute, Florin Cîțu a reacționat: „Sper că aveți dovezi în sensul celor susținute de cineva care se pretinde mătușa mea”.
„Așa a spus? Probabil că i-a fost frică”, a fost replica Minodorei Ilie.
Într-un interviu din mai 2021, Florin Cîțu relata cum a ajuns în SUA și cum s-a descurcat acolo: a fost singurul candidat din Europa de Est pentru o bursă finanțată de Guvernul american, apoi a scris niște „esee” pentru a-și suplimenta fondurile și a lucrat în campusul universității. În același interviu, Cîțu a recunoscut însă că „era foarte scump unde am fost eu”.
Un pion important în politica românească post-decembristă, Minodora Ilie a dispărut din prim-plan în 2004-2005, concentrându-se pe activitatea Fundației Omenia, pe care a înființat-o în 1992.
În 2017 însă, numele acesteia a apărut într-o investigație a Gazetei Sporturilor, în contextul unei anchete penale pe care DNA o derula împotriva managerului de atunci al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, un membru al Fundației Omenia, doctorand în cadrul Academiei Naționale de Informații a Serviciului Român de Informații (SRI).
Materialul GSP dezvăluia faptul că managerul Secureanu a recunoscut, inițial, că direcționa o parte din banii delapidați din spital către Fundația Omenia, dar apoi și-a retras declarația.
În interviul acordat GSP, a avut loc și următorul dialog:
Reporter: Ați intervenit, vreodată, pentru domnul Secureanu?
Minodora Ilie: Să vă zic adevărul, da! L-am rugat pe domnul Oprescu să îl lase în pace, la un moment dat, când se supărase pe el.
Reporter: De ce se supărase?
Minodora Ilie: Sincer, din ce rețin, ceva cu niște lucrări. Dar nu mă pricep, așa că nu pot spune altceva.
Reporter: Au fost martori la discuție?
Minodora Ilie: Mulți, vă dați seama. Era toată lumea, în frunte cu domnii generali Talpeș, Adrian Popescu de la SRI, mai mulți.
Citește continuarea articolului pe G4Media.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro